Hipochonder blog

A mellrák kiújulása 7 hónappal korábban kimutatható egy egyszerű vérvizsgálattal

2015. augusztus 28. 16:54 - behrens

Az új vérvizsgálat véget vethet invazív biopszia szükségességének és segít az orvosoknak abban, hogy a tumor genetikai felépítésétől függően a legmegfelelőbb kezelést nyújtsák.

Brit kutatók egy forradalmian új vérvizsgálati eljárást dolgoztak ki, mely képes észlelni a mellrák kiújulását közel nyolc hónappal azelőtt, hogy az támadásba lendülne.

A teszt, melyet a londoni Institute of Cancer Research kutatóinak köszönhetünk, kis mennyiségben is képes észlelni a terápiának ellenálló maradék rákos sejteket azáltal, hogy tumor DNS-t keres a véráramban.

A teszt nem csak az invazív biopsziát teszi szükségtelenné, hanem annak köszönhetően, hogy felismeri a kulcsfontosságú mutációkat, segíti a személyre szabott kezelést a rák specifikus genetikai felépítése alapján.

breast-cancer-01_3325883b.jpg

A kutatók elmondása szerint ez fontos lépés a „folyékony biopszia” használata felé, mely a rák monitorozásának új formájával forradalmasíthatja az emlőrák ellátását, és segíti az orvosokat a megfelelő kezelés kiválasztásában.

„A rákos betegek személyre szabott ellátásának korszakába lépünk”

– mondta Paul Workman professzor, az Institute of Cancer Research ügyvezető igazgatója.

„A teszt lehetővé teszi, hogy egy lépéssel megelőzzük a rákot, hiszen követi annak változásait és segíti az olyan kezelési módszerek kiválasztását, melyekkel az adott tumor gyengeségeire koncentrálhatunk. Fantasztikus, hogy milyen átfogó betekintést ad arról, mi folyik a rákos sejtben, anélkül, hogy invazív biopsziára lenne szükség. Emellett az ilyen jellegű tanulmányok segítségével jobban megérthetjük, hogyan változik a rák, hogy elkerülje a kezeléseket, mely tudást felhasználhatjuk az új rákellenes gyógyszerek tervezésénél a jövőben.”

A mellrák a leggyakoribb daganat a nők körében. A kutatók 55 olyan mellrákos betegtől vettek a betegség korai fázisában tumor-és vérmintát, akik a kemoterápia után műtéten estek át, és potenciálisan kigyógyultak a betegségből. A műtét után félévenkénti vérvizsgálattal követték nyomon a betegeket, mely segítségével meg tudták jósolni, ki fog visszaesni.

WEBBeteg A WEBBetegen mindent megtudhat a mellrákról

Azoknál a nőknél, akik pozitív eredményt mutattak a tumorsejt DNS-re, 12-szer magasabb volt a visszaesés kockázata, amit átlagosan 7.9 hónappal a látható tünetek előtt sikerült kimutatni, mint a negatív teszteredményűeknél.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a genetikai mutáció hogyan épül fel a rák előrehaladtával, amint a megmaradt rákos sejtek növekedni és terjedni kezdenek.

„Bebizonyítottuk, hogy egy egyszerű vérvizsgálattal a jelenlegi módszereknél sokkal hamarabb megjósolható, mely mellrákos betegek fognak visszaesni”

– mondta Dr. Nicholas Turner onkológus.

"A vérvizsgálatot arra is használtuk, hogy képet alkossunk róla, hogyan fejlődik a rák idővel, és hogy ez a tudást segítse az orvosokat a megfelelő kezelés kiválasztásában. Miénk az első tanulmány annak bizonyítására, hogy ezekkel a vérvizsgálatokkal előre meg lehet jósolni a visszaesést. Noha a vizsgálat potenciálisan csak néhány év múlva lesz elérhető a kórházakban, reméljük, ez a dátum a jövő évben kezdődő klinikai vizsgálatoknak köszönhetően minél korábbi lesz.”

A tanulmány a Science Translational Medicine című szaklapban jelent meg.

(telegraph.uk)

Ezeket olvasta már?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr457741364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.08.29. 13:51:41

Brit kutatok. Oke.
süti beállítások módosítása