Hipochonder blog

A Da Vinci sebészeti robot egy apró palackon belül összevarrja a szőlőszemet

2015. augusztus 17. 12:18 - behrens

A sebészek által a minimálisan invazív sebészeti beavatkozásokhoz használt apró robotikus eszköz megdöbbentő módon képes volt arra, hogy szinte roncsolás nélkül, tökéletesen visszavarrja egy szőlőszem kimetszett héját. Filmre vették, amint a méh vagy hólyageltávolító műtétekhez egyre szélesebb körben használt Da Vinci operációs rendszer az eljárás során komplikált feladatokat végez, például csomót köt és felhelyezi a kimetszett héjdarabot a szőlőszemre.

A filmen látható, amint a Da Vici rendszer, amelyet a nehezen elérhető területek minimálisan invazív operációihoz használnak, visszahelyezi a szőlőhéját a szemre.1.jpg

A kis pálcácskára tűzött szőlőszemet a sebész egy távirányító konzolon keresztül két apró távolról irányítható robotkar segítségével operálja.

A kicsit lejjebb látható felvételből kiderül, hogy a szőlőszem „operáció” egy apró üvegpalack belsejében történik.

A videofelvétel kitűnően érzékelteti az eszköz rendkívüli precizitását, noha csak a végén derül ki, hogy az egész beavatkozás egy kicsinyke palack belsejében zajlott.

A sebészek minimálisan invazív beavatkozásokhoz használják az eszközt, amely lehetővé teszi, hogy apró bemetszéseken keresztül operáljanak, melyek nem hagynak maguk után nagy hegeket.

A Da Vinci robot használata közben a sebészek egy konzolon keresztül 3D videofelvételen követhetik nyomon a két centiméternél kisebb bemetszést igénylő műtétet.

A sebészek a betegtől pár lépésnyire lévő konzolok irányítókarjaival (fent) utánozhatják a kézmozdulataikat.

A szőlőhéj vastagsága mindössze a centiméter töredéke, ennek ellenére a beavatkozás után a szőlőszem állapota csaknem tökéletes.

A Da Vinci operációs rendszert elsőként 2000-ben használták. Ám az akár aprócska papírrepülőgép hajtogatására is képes robot nem olcsó. Beszerzése két millió dollárba kerülhet, miközben éves szervizköltsége meghaladja a 100 000 dollárt.2.jpg

A robot varrás közben komplikált feladatok elvégzésére képes, például csomókat köt.

Az eljárásról készült videóból kimaradt a folyamat, amely során a Da Vinci rendszer finoman rávarrja a szemre a szőlőhéjat anélkül, hogy összeroncsolná.

(dailymail)

Ezeket olvasta már?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr817712246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mel gibson 2015.08.18. 08:30:19

Ez jó friss sztori...
Jártunk a Holdon is, nincs kedved írni róla?
: D
süti beállítások módosítása