Hipochonder blog

Az olaj, ami a tudomány szerint rosszabb, mint a cukor

2015. augusztus 13. 15:34 - behrens

Ha úgy gondolja, a cukor a legegészségtelenebb dolog, amit ehet, téved! A PLoS One című folyóiratban publikált legújabb kutatás szerint a világ legegészségtelenebb étele cím jelenleg a szójaolajé.

A kutatás során különböző étrend alapján etettek egereket, ám mindegyik 40% zsírtartalmú volt. Az első esetben ez a zsír főként kókuszolajból származó telített zsír volt, míg a másodikban többnyire szójabab olajból származó telítetlen zsírból származott. Emellett a kutatók két módosított verziójú magas zsírtartalmú étrendet is kipróbáltak egereken, melyek fruktózt is tartalmaztak.

A feltételezés az volt, hogy a fruktóz evő egerek fognak a legtöbbet hízni, és náluk lesz a legrosszabb az inzulinrezisztencia. Azonban nem így történt, azok az egerek híztak a legtöbbet (9%-al többet, mint a fruktóz evők és 25%-kal többet, mint a kókuszolaj fogyasztók), akik a fruktóz nélküli szójaolaj étrenden voltak. Emellett zsírosabb volt a májuk, és az inzulinrezisztencia értékük is magasabb volt, ami a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulásának komoly kockázatát jelzi.

Bővebben A metabolikus szindróma - WEBBeteg

„Az eredmény azért is meglepő, mert a legtöbb ember úgy véli, hogy a telítetlen zsírsavak (melyek például a szójaolajban is megtalálhatók) egészségesek”

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Poonamjot Deol, a University of California sejtbiológusa.

A világon termelt növényi olajok fele szójaolaj, amit mivel olcsó, a feldolgozott és csomagolt élelmiszerekhez előszeretettel használnak. Emellett az éttermek is szívesen használják, mivel a köztudatban egészséges olajként tartják számon.

Deol és kollégái nem teljesen biztosak abban, hogy mitől van a szójaolajnak ilyen szörnyű hatása, de feltételezésük szerint befolyásolja azon gének működését, amelyek meghatározzák, miként bontja a máj a zsírt. Úgy vélik, más feldolgozott növényi olajok hatása sem biztos, hogy sokkal jobb.

A kukoricaolajat már vizsgálták, és azt tapasztalták, hogy sokkal nagyobb mértékű elhízást okoz, mint a kókuszolaj, ám nem olyan mértékűt, mint a szójaolaj. A szintén gyakran használt repceolajat még nem tesztelték.refined-soybean-oil.jpg

Felmerülhet a kérdés, mennyire kell komolyan vennünk egy tanulmányt, amit egereken végeztek? Igazság szerint jobban, mint gondolná. A rágcsálók étrendjében szereplő zsír és fruktóz mennyiségét úgy állították be, hogy egy átlagos amerikai felnőtt napi bevitelét utánozza. Mi több, az emberek és az egerek mája nagyon hasonlóan működik, így ha a sok szójaolaj az egerek máját zsírossá teszi, valószínűleg nekünk sem tesz jót.

Noha még további kutatásokra van szükség, hogy pontosan átlássuk, hogyan károsítja a szójaolaj az egészségünket, szakértők szerint fogyasztását jobb kerülni, amikor csak lehet. Figyelje a feldolgozott élelmiszerek címkéjét, és kerülje azok fogyasztását, melyek szójaolajat tartalmaznak. Természetesen az a legjobb, ha egyáltalán nem fogyaszt feldolgozott élelmiszert.

Ne feledje, ha az összetevők listáján az áll, hogy növényi olaj, az nagy valószínűséggel szójaolajat jelent.

(dailymail)

Ezeket olvasta már?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr507703774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása