Hipochonder blog

Hogyan ismerhetők fel a veszélyes anyajegyek?

2015. július 28. 10:22 - behrens

A legtöbb anyajegy jóindulatú. Az egész testfelületen bárhol előfordulhatnak, különböző színekben, formában és méretben. Egyes anyajegyek azonban rákos elváltozásokká fajulhatnak. A WEBBeteg összeállításából kiderül, hogyan ismerheti fel a veszélyes anyajegyeket, és milyen lehetőségek vannak az ilyen elváltozások kezelésére.

Anyajegyek keletkezése és kialakulásuk okai

Anyajegyek ott alakulnak ki, ahol nagy mennyiségben gyűlnek össze a bőr színét adó pigmentsejtek (melanociták). A legtöbb anyajegy barna vagy fekete színű. De előfordulhatnak vöröses, illetve kékes színűek is. Ezek mellett vannak még úgynevezett naevus- sejtek is, amelyek közeli rokonságban állnak a melanocitákkal, és szintén anyajegyeket vagy májfoltokat képeznek.

Egyes anyajegyek már a születéskor jelen lehetnek a bőrön, míg mások csak évekkel később alakulnak ki. Aki örökletesen nagyon világos bőrű, általában jellemző rá a nagyszámú anyajegy is. Új tanulmányok arra utalnak, hogy az anyajegyek számát nem csupán a gének határozzák meg. Döntő szerepe van annak is, hogy gyermekként az illető mennyi időt töltött a napon anélkül, hogy a káros sugarak ellen bármiféle védelmet biztosítottak volna számára.

A terhesség alatti hormonális változások is hozzájárulnak a nagyszámú anyajegy képződéséhez. A terhesség során nagyon gyakran előfordul, hogy jóindulatú anyajegyek rosszindulatúvá alakulnak. Ezért az állapotos nőknek szigorúan oda kell figyelniük anyajegyeik rendszeres ellenőriztetésére!birth.jpg

Anyajegyek és bőrrák

Korábban jóindulatú anyajegyek is rákos elváltozásokká fajulhatnak. Veszélyes jel, ha méretük, formájuk vagy színük megváltozik. Az ilyen anyajegyeket diszplasztikus naevusnak nevezik. A többi anyajeggyel ellentétben a kóros anyajegyeket alkotó sejtek között sokkal több az atipikus. Egy diszplasztikus naevus, nem feltétlenül, de lehet a fekete bőrrák (melanoma) előjele.

Különösen veszélyeztetettek azok az emberek, akiknek nagyon sok (több, int 40) anyajegyük van vagy szabálytalan alakúak az anyajegyeik. Esetükben akár 15-ször nagyobb lehet a bőrrák kialakulásának a kockázata. Emellett jelentősen nagyobb a kockázat azoknál is, akiknek szűk családi körében előfordult a betegség.

Hogyan ismerhetők fel a veszélyes anyajegyek?

Az alábbi jegyekre kell odafigyelnie, ahhoz, hogy anyajegyéről megállapíthassa, hogy veszélyes-e vagy sem:

Aszimmetria: nem egyenletesen kerek vagy ovális foltok.

Az anyajegy határa: az egészséges anyajegy határai élesek. Az elmosódott körvonalú anyajegyeket ezzel szemben intő jeleknek kell tekinteni!

Szín: ha az anyajegy színe több tónusú, akkor rendszeresen ellenőriztetnie kell bőrgyógyásszal!

Átmérő: az öt milliméternél nagyobb átmérőjű anyajegyeket is orvosi megfigyelés alatt kell tartani.

Változás: Különösen figyeljen oda, és orvossal rendszeresen ellenőriztesse azokat az anyajegyeket, amelyeknél a négy felsorolt változásból legalább egyet tapasztal!

Ha nagyon sok anyajegye van vagy gyanús elváltozást észlel, ne késlekedjen felkeresni egy bőrgyógyász szakorvost! Ha a bőrrákot korai stádiumban felfedezik, akkor a páciens gyógyulási esélyei majdnem 100 százalékosak. Mindezek mellett akkor is fel kell, hogy keressen egy bőrgyógyászt, ha valamelyik anyajegye megsérül, viszket, fáj vagy begyullad, nedvedzik vagy vérzik.

Az anyajegyek vizsgálata: bőrrák-szűrés

Aki a veszélyeztetett csoportba tartozik, rendszeresen kell, hogy ellenőriztesse anyajegyeit, legalább évente egy alkalommal! A bőrgyógyász az egész testen előforduló valamennyi anyajegyet átvizsgálja, és könnyen észreveszi a veszélyes elváltozásokat. Az anyajegyekről fotók is készíthetők, melyek segítségével a következő kontrollvizsgálat alkalmával könnyebb bizonyosságot szerezni arról, hogy az anyajegy változott-e vagy sem. Azt, hogy az anyajegy valóban rosszindulatú-e, csak eltávolítása és a belőle vett szövetminta vizsgálata (biopszia) után lehet biztosan megállapítani.

Anyajegyek eltávolítása

Ha egy anyajegyről azt gyanítja az orvos, hogy rosszindulatú, akkor helyi érzéstelenítésben el kell távolítani. Az anyajegy eltávolítása különböző módszerekkel történhet. A nagyobb anyajegyeket szikével vágják ki, majd a sebszéleket a méret függvényében egy vagy több öltéssel zárják össze.

Az anyajegyek eltávolítása során, ha lehetséges, kerülik a lézer alkalmazását, mivel az megégeti a szövetsejteket és az eltávolított anyajegy nem lesz vizsgálható. Semmi esetre sem szabad kísérletezni az anyajegy otthoni eltávolításával. Ellenkező esetben nem csak borzalmas sebek alakulhatnak ki, hanem életveszélyes fertőzés is. Az anyajegyek eltávolítását kizárólag bőrgyógyász végezheti!

Az anyajegy eltávolítását követően két hétig nem szabad sportolni, illetve olyan tevékenységet végezni, amely az érintett bőrfelület megerőltetésével jár. Bizonyos ideig a sebet víz sem érheti.

Négy tipp

Ha az Ön esetében nagy a kockázat, akkor havonta vizsgálja át anyajegyeit! Figyeljen oda a változásokra! Kérjen meg egy családtagját, ismerősét, hogy nézze át azokat a bőrfelületeket, amit maga nem tud ellenőrizni, például a fejbőrét!

Évente ellenőriztesse anyajegyeit bőrgyógyásszal! Minél korábban felfedezik a bőrrákot, annál jobbak a gyógyulás esélyei! Ha gyanús elváltozást észlel, azonnal kérjen időpontot bőrgyógyásztól, hogy az orvos minél hamarabb láthassa!

Ha különösen sok anyajegye van, vagy szabálytalan alakú anyajegyei vannak, kerülje a tűző napot, és nyáron tartózkodjon inkább árnyékban! Ha kimegy a napra, magas faktorszámú napvédő készítménnyel kenje be bőrét! Különösen gyerekeknél fontos a megfelelő napvédelem, mivel a gyermek- és fiatalkori napégések két- háromszorosára növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Ne essen azonnal pánikba, ha egy szabálytalan alakú anyajegyet fedez fel! A fekete bőrrák ritka betegség, a legtöbb anyajegy ártalmatlan.

(WEBBeteg)

Ezeket olvasta már?

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr387660128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liba Tóni 2015.07.29. 07:01:44

Az anyajegyeket már régen nem szikével szedik le, ne rémisztgessétek már az embereket. Érzéstelenítés után lézerklinikán kb. 10-15 perc alatt lézerrel elpárologtatják teljesen, utána egy-két napig nem érheti víz, majd szépen begyógyul. Egy anyajegy eltávolítása talán 10-15 ezer forint körül van, egyáltalán nem vészes. Főként a kiálló anyajegyeket érdemes eltávolíttatni. Másik fajta eltávolítási mód az úgynevezett égetés, amikor egy pákaszerű cuccossal elektromos áramot vezetnek bele és az égeti ki. De előtte ott is injekciót adnak, az sem fáj az érzéstelenítés miatt. Mindkét eljárás gyakorlatilag vérmentes, mivel az erek azonnal elzáródnak. Ráaádásul a leszedett anyajegyeket beküldik szövettanra, hogy meg is vizsgálják, nem rákos-e. Ez tudomásom szerint már kötelező procedúra.

qwerttrewq 2015.07.29. 09:08:58

@Liba Tóni:
Miért szólsz bele, ha nem értesz hozzá? Ha neked valahol így csinálták, akkor elég szakmaiatlan volt az orvos hozzáállása. Egy rendes anyajegy eltávolítása szikével történik, mivel a szövettan csak így tudja kimutatni, hogy valóban a megfelelő szélességű bőrréteg el van távolítva, és nincsen degeneráció a széleken.
Nem mondom, hogy nem szokták lézerrel eltávolítani, mert szokták, csak felelőtlenség. És ha egy anyajegyet azért kell eltávolítani, mert kockázatos, akkor pedig igen is szükség van a szövettani vizsgálatra, ami lézeres eltávolítás esetén nem lehetséges.
Egyébként a szikés eltávolításból semmit nem érez a beteg, az elején kap egy érzéstelenítőt, a műtét pedig varrással együtt 5 perc alatt kész van.

A cikkhez pedig: Nem igaz, hogy csak bőrgyógyász távolíthatja el, sőt nagyon sok bőrgyógyász sebészekhez küldi a betegeket anyajegy eltávolításra, mert idegenkednek a sebészeti beavatkozástól.

SD9 2015.07.29. 09:34:27

Bőrgyógyász dönti el, hogy az anyajegyet milyen módszerrel kell eltávolítani. Engem a sebészetről is a bőrgyógyászhoz küldtek, ott megvizsgálták, megállapították, hogy tényleg szikével érdemes, aztán visszaküldtek a sebészetre. Ha melanómagyanús az anyajegy, azt legtöbbször a sebész szokta eltávolítani, aztán elküldik szövettani vizsgálatra. Az sem mindegy, milyen mélységben vágják ki az ilyen anyajegyeket.
Egy normál anyagjegyet viszont nyugodtan el lehet párologtatni lézerrel.

kvadrillio 2015.07.29. 19:54:47

Magát operálta meg a rokkantnyugdíjas
Origo2015.07.29. 18:5837

Megoperálta magát egy nagyatádi rokkantnyugdíjas, mert akkora fájdalmai voltak, hogy nem bírta kivárni a hosszú kórházi várólistát. Seres István másfél hónapja érezte először, hogy a jobb lábán egy ér ujjnyi vastagon kitágult, lüktetett.
Erről tudnia kell
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
Oroszországból szeretettel, Koreából cukorral
Fotó: Jean-Baptiste Mondino
Magyar plakát az egyik legdurvább a világon
Forrás: Empire State
Kétmotoros bombázó csapódott az Empire State Buildingbe
Rendezze adósságait kiemelkedően alacsony törlesztőrészlettel! Raiffeisen Bank
hitelkivaltas.raiffeisen.hu

Azt éreztem, hogy pang a vérellátásom, megdagadt a lábam, égő fájdalom kínzott. A háziorvosom beutalót adott, de a kaposvári kórház érsebészetén nem akartak fogadni, azt mondták, hogy szeptemberre menjek vissza. Én azonban attól féltem, hogy egy vérrög képződött, ami eljuthat a tüdőmbe, a szívembe, és kiolthatja az életem. Attól is tartottam, hogy a lábam nem kap elég vért, elhal és amputálni kell majd. Bementem az igazgató-helyetteshez, elmondtam neki a kételyeimet. Ő elintézte, hogy soron kívül fogadjanak az érsebészeten. Végül augusztus 19-ére rendeltek vissza ultrahangra – mondta Seres István.

A sonline.hu tudósítása szerint mindez június közepén történt, a férfinak azonban július végén már olyan fájdalmai voltak, hogy nem bírta tovább. Három éve a hasfalából kilenc vérrögöt szedtek ki a sebészek, akkor megfigyelte, hogyan zajlik egy ilyen műtét.
Fájt, de kibírta

Jóddal, borotvaszesszel sterilizáltam egy szikét, fertőtlenítettem a lábam is, amelyet elszorítottam combtőnél és térdnél, ha túl nagy lenne a vérzés, kötszerpólyákat is odakészítettem. Ezután egy injekciós tűvel kiszívtam a vért a lábamból. Óriási fájdalmaim voltak, de kibírtam. Az eredmény engem igazolt, mert egy egy centi vastag, 6-7 milliméter hosszú vérrögöt sikerült eltávolítanom a szervezetemből – állította a rokkantnyugdíjas.

Azóta nem dagad a lába, ám a műtéti terület begyulladt, a nyirokcsomói megnagyobbodtak, de ez szerinte el fog múlni. A nagyatádi kórházba ment kontrollra, ahol megállapították, hogy helyreállt a lába vérellátása. Seres Istvánnak nincs egészségügyi képzettsége és gyakorlata, azt mondta, hogy az állandó fájdalom miatt szánta rá magát a műtétre.

rokkantnyugdíjas, operáció

hol vannak az orvosok ??? TALÁN A BALATONI SZÁLLODÁKBAN ??? VAGY A WELLNESSEKBEN ???

VAGY CSAK ÁTIGAZOLTAK A MAGÁN EGÉSZSÉGÜGYI KLINIKÁKBA, EGÉSZSÉGÜGYI CENTRUMOKBA ???

TÉNYLEG MEG KELL TANULNI A PÓRNÉPNEK ÖNMŰTÉTEKET VÉGEZNI ?????

vuvuvu2 2015.07.29. 20:27:17

@Liba Tóni: @SD9: óriási tévedésben vagytok!

az anyajegyet csakis sebészeti úton szabad eltávolítani. ugyanis biztonsági zónával kell eltávolítani (pl. 5 mm-es körben az anyajegy körül). a nem megfelelő eltávolítás később problémákat okozhat.

félreértésre adhat okot hogy a bőrön nagyon sokféle elváltozás lehet, amelyeket laikus szemmel anyajegynek lehet vélni. ezeket az elváltozásokat el lehet távolítani más módon is. azonban nagyon fontos hogy akár sebészeti beavatkozásról van szó, akár lézeres vagy égetéses vagy egyéb módszerről csakis megfelelő végzettséggel, képesítéssel rendelkező szakorvos végezze el a beavatkozást.

és ami a posztból kimaradt: a hajas fejbőrön is lehetnek "anyajegyek". épp most jövünk a rendelőből, varratszedésről, a családból valakinek 2 hete vettek le a fejéről egy csúnya elváltozást, amit hajfestéskor vettek észre. nagyon fontos a hajas fejbőr vizsgálata is, kérjük meg a fodrászt vagy családtagot és rendszeresen (havonta) vizsgáltassuk át a fejünket (kopaszoknak ez könnyebben megy :-), mert az idő életet menthet!

vuvuvu2 2015.07.29. 20:32:29

@qwerttrewq: minden szavaddal egyetértek, a szövettan rendkívül fontos főleg akkor ha egy anyajegyet el kell távolítani. és tényleg nem vészes a beavatkozás, aki átélte, tudja. más kérdés, hogy sokan esztétikai okból vetetik le anyajegyeiket, nos, akkor is a sebészeti út a helyes. egy barátnőmnek lézerrel szedték le a hátáról az anyajegyeket, ez nem volt jó ötlet, így került ahhoz a bőrgyógyász onkológushoz akihez azóta is jár. (és aki leszedte róla sebészeti úton ami ott maradt, és ami aztán rákot okozhatott volna.)
süti beállítások módosítása