Hipochonder blog

Tények és tévhitek a napozással kapcsolatban

2015. július 20. 10:13 - behrens

A napvédő készítményekkel és a napozással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére, amik a napsugárzás káros hatásaira és bőrünk megfelelő védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet. Az egyik legveszélyesebb tévhit például az, hogy létezik egészséges barnaság. Mítoszrombolás a WEBBeteg segítségével.

A barnaság egészséges, csak a napégés a káros - Tévhit!

Ez ugyanolyan súlyos tévedés, mint az az elképzelés, miszerint szoláriumozással elő lehet készíteni a bőrt a napozásra. A barnaság mindig a bőr károsodásának jele. Mind a napozás, mind a szoláriumozás a magas rákkockázat miatt kerülendő!sbb.jpg

Akinek barna a bőre vagy már lebarnult, elég ha kisebb faktorú fényvédőt használ - Tévhit!

Ez is veszélyes tévhit, folyamatosan védeni kell bőrünket legalább 25-ös faktorszámú napvédő készítménnyel, de jobb, ha 50 faktoros napvédő szert használunk. A kisbabák és gyerekek napoztatása tilos, a szabadban mindig árnyékban tartózkodjanak, és emellett is magas faktorszámú fényvédő készítménnyel védjük bőrüket!

Árnyékban nem lehet leégni! - Csak részben igaz

Az árnyékos területre a napsugaraknak akár a 90 százaléka is lejuthat. Akkor is védjük bőrünket napvédő készítményekkel, ha árnyékban tartózkodunk!

Elég, ha egy nap egyszer bekenjük magunkat napozás előtt fényvédő krémmel - Tévhit!

Bőrtípusunktól és az általunk használt naptej faktorszámától függ, hogy mennyi ideig biztosít védelmet napon való tartózkodás mellett. Ezt az időt nem tudjuk meghosszabbítani azzal, ha bőrünket újra és újra bekenjük. Más okból mégis fontos, hogy ezt megtegyük: A különféle napvédő készítményeket fürdés, törölközés, öltözködés során ugyanis eltávolíthatjuk bőrünkről, így a védelem már nem biztosított, ezért ajánlott időről-időre újra felvinni azt bőrünkre.

A vizes ruha is védelmet nyújt a nap káros sugaraival szemben - Tévhit!

Noha a megfelelő zárt ruházat viselése fontos része a napsugarakkal szembeni védekezésnek, ha például pólóban bemegy valaki a vízbe, könnyen leéghet. A nedves ruha ugyanis elveszíti védő hatását. Különösen fontos ezzel a vízi sportokat űző embereknek tisztában lenniük, számukra speciális öltözet viselése ajánlott.

A napozás erősíti az immunrendszert - Ennek pont az ellenkezője igaz!

Az UV-sugárzás gyengíti az immunrendszert, ezért is alakul ki például nyáron gyakrabban herpesz.

Ezeket olvasta már?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr777640974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2015.07.21. 18:37:25

A barnaság nem a károsodás, hanem a védekezés jele.
És igen, én még soha nem használtam naptejet és soha nem is égtem le. Legfőképpen azért, mert május végére már kellően barna volt a bőröm. (Nem genetikailag...). Szóval működik az előnapoztatás is.
Ugyan miért veszítené el a nedves ruha a védőhatását? Pl ha én nagykabátban védem magam, az vizesen is ugyanilyen jó lesz, innentől kezdve meg már csak a ruha vastagságán vitatkozunk.
Az UV sugárzásra szükség van a D-vitamin képződés miatt.
Legfőképpen meg döntsük már el, hogy kenekedünk vagy napozunk! Aki kimegy a napra, hogy ott aztán meg rejtegesse magát előle, az legjobb, ha ki sem megy eleve.

mel gibson 2015.07.22. 07:28:53

A barnaság károsodás?
Te hülye, vitaminhiányos idióta.

Ez vagyok 2015.07.22. 14:51:11

Oszt fényvédőkrém ügynök vagy-e?
Bizony-bizony a napot nagyon kell félelemmel vegyesen útálnunk.
Kívánom, számodra ne süssön többé, ha ilyeneket írsz.

ifj. Vezetéknyi Zászló 2015.07.22. 15:32:26

"Tények és tévhitek a napozással kapcsolatban"

Hát régi tévhitet sikerült összehordanod bőven.

"Ez ugyanolyan súlyos tévedés, mint az az elképzelés, miszerint szoláriumozással elő lehet készíteni a bőrt a napozásra. A barnaság mindig a bőr károsodásának jele. Mind a napozás, mind a szoláriumozás a magas rákkockázat miatt kerülendő!"

Azért a forrásra ahonnan ezeket a meredek baromságokat sikerült előrángatnod szívesen vetnék egy pillantást !
süti beállítások módosítása