Hipochonder blog

A dehidratáció ugyanolyan káros, mint a részegség

2015. május 06. 10:54 - behrens

Eddig csak arról hallottunk, milyen veszélyes alkoholos állapotban autót vezetni, ám most egy új tanulmány szerint a túl kevés folyadékot fogyasztó, dehidratált sofőrök ugyanolyan veszélyt jelentenek, mint a részegek.

A Loughborough Egyetem kutatóinak tanulmánya bizonyította, hogy azok a sofőrök, akik az ajánlott, óránkénti 2dl folyadék helyett csak 25ml –t (néhány kortynyi) fogyasztanak, kétszer annyi hibát követnek el, mint a megfelelően hidratált társaik. Mennyire fontos a víz? Hideg vagy meleg legyen? Szénsavas vagy mentes? Csapvíz vagy palackozott? Íme, a válaszok.

Eleget iszunk?

Egy nemrég megjelent tanulmány arra figyelmeztetett, hogy a fájdalmas vesekővel kórházba kerülők száma jelentősen (az elmúlt 10 évben több mint duplájára) nőtt az Egyesült Királyságban. A King’s College London egyetem professzora, Tom Sanders szerint ennek legvalószínűbb oka a kiszáradás.

Vesekő akkor keletkezik, ha a vizeletben lévő kalcium lerakódások kristályokat képeznek a vesében, és a húgycsőben ragadva nem tud kiürülni a szervezetből. Amikor dehidratáltak vagyunk, a lerakódás koncentrációja magasabb.

Mennyit kellene innunk?

Ha mérsékelt időjárásban élünk és lélegzünk is, átlagosan 2,5 literre van szükségünk naponta - ez derül ki az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) tájékoztatójából. Az optimális folyadékegyensúly elérése tehát az ember jó közérzetének és teljesítményének meghatározó tényezője.

A vízháztartás egyensúlya (becsült értékek, egyénenként változóak lehetnek):balance.JPG

Mikor vagyunk dehidratáltak?

Tudta?

Az emberi test 50-60 százalékát víz képezi, amelynek legnagyobb mennyisége sejten belül, kisebb része sejten kívül – vérplazma, nyirok, vizelet, valamint egyéb testnedvek (nyál, emésztősavak, orrváladék, könny és izzadság) – található. Szervezetünkben a folyadék megtalálható például: a csontban, fogzománcban 1%, a zsírszövetben 30%, a májban 70%, az izomzatban 75%, az agyvelőben 79%, a vesében 83% és a szem üvegtestében 99%.

Enyhe dehidratációról akkor beszélünk, mikor a szervezet normál víztartalmának 1-2%-át veszítjük. Egy 70kg-os férfi esetében, akinek a szervezete 42 liter vizet tartalmaz, ez 840ml, azaz mindössze 4 pohár víz.

Azonban már enyhe dehidratáció esetén is észrevehető egyfajta zavartság, csökken a koncentráló képesség és a rövid távú memória. Még ennél is veszélyesebb, hogy már enyhe kiszáradás esetén is sokkal kevésbé vagyunk képesek felmérni, valójában hogyan is érezzük magunkat.

Ez azt jelenti, hogy kevésbé érzékeljük a szervezet által küldött figyelmeztető jeleket, ami további, sokkal súlyosabb dehidratációhoz vezet.

Noha pár pohár víz fogyasztása után gyorsan regenerálódunk, a gyakran előforduló, kismértékű kiszáradás is olyan hosszútávú problémákat okoz, mint például a fogszuvasodás.

A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás emellett védik az ízületeket is, csökkentve az arthritis kialakulásának kockázatát.

Hogyan hat az agyra?

Az autóvezetőkön végzett vizsgálat alátámasztja a Nebraska Egyetem egy korábbi kutatásának eredményét, ahol azt tapasztalták, hogy a dehidratált fiatalok nehezebben gondolkodnak vagy emlékeznek vissza bizonyos dolgokra, illetve nehezebben koordinálják a végtagjaikat.

A King’s College London pszichiáterei 2010-ben egy kutatás során azt tapasztalták, hogy 90 perc intenzív izzadás akár annyival is zsugoríthatja az agyat, mint egy évnyi öregedés.image6.jpg

A dehidratáció okozta fizikai elváltozások többek között az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozható. A kezeletlen, súlyos kiszáradás agykárosodást, rohamokat és halált is okozhat.

Figyelmeztető jelek

A kiszáradás egyik első, és legnyilvánvalóbb jele a szomjúság érzet. További gyakori jele a fejfájás, levertség és szédülés. Nyilvánvaló jel a vizelés gyakoriságában és jellegében történő változás. Egy egészséges felnőttnek legalább naponta négy alkalommal kell vizelnie. A vizelet színe is sokat elárul arról, mennyire vagyunk dehidratáltak. A sötét vizelet azt jelzi, hogy az koncentrált, azaz nem iszunk eleget.

Kortyonként vagy egyszerre?

Noha egyesek szerint a kortyolgatás során a sejtek nem jutnak elegendő vízhez ahhoz, hogy megfelelően újratöltődjenek, ezt az állítást hiteles kutatás nem támasztja alá. A lényeg az, hogy a nap folyamán megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon!

Palackos vagy csapvíz?

A drága palackos víz hidratáló hatása ugyanolyan, mint a csapvízé – a szomj oltására ez utóbbi is tökéletesen megfelel.

Szénsavas vagy mentes?

A szénsavas víz általában ugyanolyan jól hidratál, mint az egyszerű csapvíz. Noha sokan attól tartanak, hogy a szénsav csökkenti a szervezet és a csontok kalciumtartalmát, a táplálkozási szakértők szerint ezt a szénsavas italok egyéb összetevői (pl. cukor, színezék, tartósítószerek) okozzák.

A buborékok viszont puffadást és fokozott bélgáz képződést okozhatnak. Emellett sok szénsavas ásványvíz sótartalma magas, amire oda kell figyelni, ha valakinek magas a vérnyomása.

Hideg vagy meleg?

Az elfogyasztott víz hőmérséklete nem befolyásolja annak hidratáló hatását, kivéve, ha forró napon iszik nagyon meleg vizet, ami további izzadást okoz. A jeges víz segíthet növelni a bevitt folyadékmennyiséget. Különösen igaz ez meleg időjárás esetén. Emellett ausztrál kutatóknak a Sport Medicine című szaklapban megjelent kutatása szerint a hosszú kitartást igénylő sportok esetén a jeges víz csökkenti a sportoló szervezetének hőmérsékletét, így kevesebbet izzad, tovább marad hidratált.lemonade_1.jpg

Migrénben szenvedők számára azonban ajánlott a jeges víz kerülése, mivel nem csak a migrén, de az egyéb típusú fejfájások kockázatát is növeli.

Mi a helyzet a teával és kávéval?

Régóta ismert hiedelem, hogy a koffeines italok fogyasztása gyakoribb vizelési ingerrel jár. A kutatók azonban némi szkepticizmussal kezelik ezt a felvetést. A Nebraska Egyetem Táplálkozástudományi Centrumának orvosa, dr. Ann Grandjean vezette kutatás során a kávé-és teafogyasztókat olyanokkal hasonlították össze, akik ugyanolyan mennyiségű vizet fogyasztottak.

A két csoport résztvevőinek vér- és vizeletvizsgálata során azt tapasztalták, hogy nincs különbség az általános hidratáltsági szintjükben.beer.jpeg

Más kutatások szerint a tea és kávé vízhajtó hatása minimális. Leginkább az alkoholt kell kerülni: 200ml sör fogyasztása után a vizelet mennyisége 320ml...

Mennyi a túl sok?

Ha több vizet iszunk, mint amennyit a vesék fel tudnak dolgozni, a felesleg a szervezetben marad, és csökkenti annak só-szintjét. Ez vízmérgezést (hyponatrémiát) okoz, ami a sejtek működéséhez fontos elektrolitok egyensúlyának felborulása. A testedzéshez köthető vízmérgezés gyakran megfigyelhető például atlétáknál, akik egy-egy nehezebb edzés vagy verseny után hirtelen sokat isznak. Az állapot veszélyes, és akár halálos is lehet!

(WEBBeteg összeállítás)

Ezeket olvasta már?

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr817433910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.07. 10:24:43

És amint azt ma hajnalban tapasztaltam, a kiszáradás durván megemelheti a pulzust is... azt hittem, megdöglök, mire kiderült, hogy nem infarktus jellegű bajom van, csak egy kis fertőzés miatt kiszáradtam :)

szsuzsanna 2015.05.07. 11:59:39

Elnézést, hogy "kihasználom az alkalmat", de, szeretnék figyelmeztetni mindenkit, akinek, idős, öreg hozzátartozója van.
Náluk, fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre!
Nagyon hajlamosak rá, hogy elfelejtenek inni, mert, általában sokkal kevésbé érzik a szomjúságot (is).
-DE, pl., -ha, náluk, bármilyen okból, pl. láz, hányás, is fellép, -akár rövid ideig is, -akkor, bizony "pillanatok alatt kiszáradhatnak!"
Mi, sajnos megtapasztaltuk, hogy ez hová vezethet= -akár, a teljes zavartság állapotába!
Szegénykénk, úgy "delirált", mint egy "rendes alkoholista"..., -és, az orvosok is, csak remélték, hogy "helyre jöhet agyilag"..., -szerencsére, infúzió, antibiotikum +gondos (itthoni) ápolás mellett, helyre jött.

Túrós (törölt) 2015.05.07. 19:25:40

Ennél nagyobb baromságot... hogy lehet nem érezni azt ha szomjas valaki? Legközelebb majd azt sem érzik ha leesik a fejük és elgurul? Ugyan már ...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.07. 19:46:29

@Túrós: a baromság az, amit te bírtál ideböfögni.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.07. 21:38:17

@Túrós: ma éjféltől reggel nyolcig 140-es pulzussal agonizáltam kiszáradás miatt. Olyan rosszul voltam, hogy képtelen boltam inni.
Nagy melegben, különösen egy idősebb ember észrevétlenül is rengeteg folyadékot veszíthet.
De nem folytatom, egy magadfajta, ostoba trollba kár minden szó.

kisQtya 2015.05.12. 12:11:38

Az én idős anyukám is folyton kiszáradt. Egyáltalán nem volt szomjas, könyörögni kellett neki, hogy igyon. Három korty víz után fintorgott, hogy elég volt. Teát, szörpöt még akár öt kortyig is hajlandó volt inni. Rendszeresen infúziózni kellett, mindig féltem, hogy lecsesz majd az orvos, de mondták, hogy ismerik a jelenséget, nem hibáztattak.
süti beállítások módosítása