Hipochonder blog

Kannibalizmussal az egészségért

2015. március 26. 10:12 - behrens

Az emberek mindig hittek az orvosságokban. Néha ezek az orvosságok használtak, mint a barkafa malária elleni kivonata a kinin, ám néha ártalmasak voltak, mint például a higany. Sokan talán nem tudják, hogy az elmúlt 1000 évben használt placebók zöme emberi húsból vagy vérből készült. Ezeket elegánsan „corpus medicina” néven emlegették, holott a jelenség valójában nem volt más, mint a kannibalizmus elfogadott változata.

„Jobban jársz, ha lelket nem remélsz a nőkben. Bár édesek, mint a méz, és sziporkázó elme lakozik bennük, múmiák megszállottjai ők!”

– írja John Donne 17. századi poéta, és nem járt messze az igazságtól, hiszen akkoriban a múmiapor az orvosságok gyakori összetevője volt. A középkorban a bitument értékes gyógyhatású anyagnak tekintették, amit lenyelve, vagy a bőrre kenve használtak. Mivel az ókori múmiákat gyakran bitumen borította, a múmiakereskedelem virágzó üzletággá fejlődött. Az ókori egyiptomiak naivan azt hitték, hogy halottaikat a túlvilági életre készítik fel, ehelyett „európai kannibálok” gyomrában végezték, akik meg voltak győződve arról, hogy a múmiaportól meggyógyulnak.19682flesheating.jpg

Az európaiak persze szinte sohasem voltak tisztában azzal, hogy hullákat ettek, mert a múmiákat rendszerint porrá őrölték. Az 1500-as évekre a múmiakészlet olyannyira megcsappant, hogy a hiányt elesett katonák, halálraítéltek és kórházban elhunytak testével kényszerültek pótolni. A holttesteket megtömték bitumennel, majd a tűző napon megszárították és porrá őrölték.

A legdrágább gyógyszer kivégzett fiatalemberekből, főleg szüzekből készült. A nőknek nem mindig kellett meghalniuk azért, hogy gyógyírt kínáljanak az emberiségnek, mert néha a menstruációs vért is felhasználták. Ebben az esetben azonban a donornak szűznek kellett lennie, hogy az árut jó áron eladhassák.

Az európaiakat akkoriban, csakúgy, mint manapság, sokkolta, amikor a világ más tájain jellemző kannibalizmusról hallottak, ennek ellenére a múmiapor sohasem okozott számukra erkölcsi problémát.

Parancsol még egy kis placentát?

A placentofágia, a szülés utáni placenta elfogyasztása, gyakran megfigyelhető az állatvilágban. Sok bába és orvos ma is állítja, hogy a magas progeszteron és oxitocin tartalmánál fogva a placenta elősegíti a méhtisztulást. Előfordul, hogy nyersen fogyasztják, de változatos receptötletek is közkézen forognak. A finnyásabbaknak pedig ott van a dehidratált placentából készült kapszula.placent.jpg

Muti, a legkegyetlenebb „orvosság”

Az Afrika délkeleti részén élők kb. 80%-a használ tradicionális orvosságot, más néven mutit. A leghatékonyabbnak tartott muti alapanyaga azonban hátborzongató eredetű: feltételezhetően gyermekek végtagjaiból és nemi szerveiből készül. Ha ez nem lenne elég rettenetes, a szerveket sokszor élő áldozatokból „nyerik”, mivel az áldozatok sikolya állítólag fokozza a muti hatékonyságát.muti_seller.jpg

Az áldozatokat körültekintően választják ki. Például, a pénisz olyan férfitól származzon, akinek sok egészséges gyermeke van, mivel ez bizonyítja, hogy a pénisz használ a terméketlenség ellen. A humán áldozati szertartásoktól eltérően, ahol a gyilkolás a cél, a muti gyilkosok nem szándékosan ölik meg az áldozatot. A halál a beavatkozás szerencsétlen „mellékhatása”, mert a nagyobb hatékonyság érdekében jobb szeretik, ha az áldozat él a szerveltávolítás közben.

Halott csecsemőktől nyert állóképesség

Dél-Koreában törvény tiltja a holttestekből készült gyógyszerek forgalmazását, ezért ezt az igényt illegális úton kínai csempészek elégítik ki. A határőrök által leggyakrabban elkobzott csempészáru a halott csecsemőkből készült kapszula. A csecsemőkből készült porról úgy tartják, hogy sok betegséget meggyógyít és javítja az állóképességet. A dél koreai televízió dokumentumfilmesei megmutatták, hogyan gyártják a kínai gyógyszercégek a tablettát, miután a kis holtesteket nagy tételben felvásárolják a kórházakból.

Szerencsét hozó albínók

Az 50 éves Nyerere Rutahiro családjával épp vacsorához készülődött, amikor négyen betörtek az otthonába és levágták a karját és a lábait. Hogy miért? Csupán azért, mert Nyerere Rutahiro albínó volt. Tanzániában a boszorkánydoktorok albínók végtagjaiból, nemi szervéből, szemeiből és véréből készült italt fogyasztanak, hogy gazdagok legyenek. Egy albínó kéz 1000 dollárnál is többet kóstál, és Tanzániában évente kb. 25 albínót gyilkolnak meg szerencsét hozó testrészeikért.rutahiro.jpg

Az arany, rubin és tanzanitbányászok is nagyra tartják az albínó testrészeket, amit megszárítva amulettként a nyakukban, vagy a karjukra kötve hordanak. A „juju” nevű amulettet gyakran el is temetik oda, ahol aranyat vagy drágakövet remélnek. Nyerere Rutahiro sírját azóta lebetonozták, hogy a sírrablók ne dézsmálhassák megmaradt testrészeit.

A halálraítélttől szerzett idő

A középkori orvosok, tudósok és nemesek általában hittek a halottak gyógyító erejében, és feltételezték, hogy minden organizmus előre meghatározott élettartammal rendelkezik. Ezen a logikán elindulva arra következtettek, hogy a halálraítélt életéből is marad hátra, és ezt az időt a halott testének vagy vérének elfogyasztásával akár meg is szerezhetik maguknak. És miért ne tennék, ha a halálraítélt ezt az időt már úgysem használhatja.

Ez a gondolkodás meglehetősen nagy igényeket támasztott, amit a hóhérok szemfülesen ki is elégítettek. Lefejezéskor busás hasznot remélhettek a kivégzett egy-egy tál vérérét, amit leginkább epilepsziások vásároltak, mivel úgy hitték, hogy a vér enyhíti a rohamaikat.innocent.jpg

A kivégzettek életerejének begyűjtése azonban nem mindig járt sikerrel. 1492-ben, amikor VIII. Ince pápa a halálos ágyán feküdt, orvosai úgy döntöttek, hogy három fiatal fiú vérével elvégzik az első transzfúziót, amitől majd a pápa tizenévesek életerejével pattan ki a halálos ágyból. Sajnálatos módon azonban nem ez történt. A pápa meghalt, és az újjáélesztő kísérlet a három fiú életébe került.

Koponyacseppek

II. Károly angol király a kémiatudomány fanatikus rajongójaként egy alkalommal 6000 fontért megvásárolta egy híres sebész, Jonathan Goddard orvosságának gyártási jogát. Goddard orvossága Királyi Csepp néven vált ismertté, amit II. Károly személyesen kevert és árult. És hogy mik voltak a titkos összetevők? Nem más, mint emberi koponya és ópium.

Hihetetlen módon, a királynak még versenytársa is akadt. Egy másik gyógyszerkészítő, Thomas Wilis is hitt a koponyapor gyógyító erejében, ezért a csokoládéval kevert emberi koponyaport gutaütés elleni szerként árulta. A köznép így két, emberi koponyákból készült, „minőségi” gyógyszer közül is választhatott.

A haldokló verejtéke

Amikor rájöttek, hogy az emberi test orvosságként is kiaknázható, igyekeztek, hogy egy csepp se vesszen kárba. Ezt bizonyítja, hogy még a verejtéket is begyűjtötték, mert úgy vélték, gyógyítja az aranyeret és a bőrbetegségeket. A haldokló izzadó tenyerét letörölgették, abban a hitben, hogy a verejték meggyógyítja a cisztákat és a szemölcsöket. A 19. századi kivégzések után az emberek sokszor a felakasztott ember kezét dörzsölték a cisztáikra.

Emberi zsírból kenőcs

Az emberi zsírból készült kenőcsöt az ízületi és csontfájdalmak enyhítésére, valamint izomgörcsökre és idegsérülésekre használták. Néha nagy tételben speciális laboratóriumokban gyártották, kivégzettek és a háborús ellenségek tetemeiből. Gyakorta állati zsírral, csontvelővel, vérrel és sörrel keverték, mert ízesítés híján egy idő után kissé unalmassá vált.

Emberi koponyán nőtt moha

Európa nagy részén, az akasztást követően a hóhér még dolgoztatta egy keveset a halálraítéltet, hogy hozzon valamicskét a konyhára. A pénzcsinálás bombabiztos módja volt a koponya ledarálása, mivel a koponyaport a görcsök, a vérhas, és majdnem minden fejbetegség ellen hatásosnak tartották. De nemcsak a koponyának volt nagy ára. Ha elég sokáig hagyták a szabad levegőn, a koponyán egyfajta moharéteg sarjadt, amiről azt hitték, hogy megelőzi az orrvérzést, ha a koponyával együtt ledarálják, és az orrcimpákba tömködik. Mivel igen drága volt, gyakran hamisították, ezért a gazdagabb vevők inkább egy egész koponyát vásároltak, hogy biztosak legyenek az áru eredetiségében.moham.jpg

(toptenz.net)

Ezeket olvasta már?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr67305882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.03.27. 10:21:58

Nyam-nyam!
(egzotikus limerick)

Gyarmaton izzasztott főtisztek
Kérdezik: Hát minket mért visztek?
Lesz remek törzsi bál, –
- felel a kannibál -
S ti lesztek rajta a sült bifsztek!

karemi (törölt) 2015.03.28. 01:24:17

Azt értem, hogy régen voltak ilyen dolgok, mert nem tudtak semmit a tudományokról. Illetve azt hitték az a tudomány, amit hittek. De hogy ma is vannak ilyen borzalmak, az beteg. Dél-Koreába csempésznek halott kínai csecsemőket és porítanak és eszik. OMG!
Mondjuk Kínában azért az is gyakori, hogy egy átmulatott éjszaka után valakit megfosztanak a szerveitől. Erre szakosodott bandák szép lányokat küldenek turisták leitatására, elkábítására.
süti beállítások módosítása