Hipochonder blog

Mi történik az implantátumokkal és protézisekkel a halál után?

2014. december 16. 16:30 - behrens

Nem is gondolnánk, mennyi művégtag, mellimplantátum, protézis és pacemaker sétálgat körülöttünk az utcán, arról pedig a legtöbbünknek fogalma sincs, mi történik ezekkel a műtestrészekkel, ha a gazdáiknak többé már nincs rá szükségük.

A kérdés megválaszolásához a szálak meglepő helyszínre, a Tennessee állambeli Metro Davidson Megyei fogdába vezetnek. A fogda szerelőműhelyében féltucatnyi fogvatartott azon serénykedik, hogy nagy halomnyi műlábat darabjaira szedjen szét. Teszik mindezt azért, hogy a Standing with Hope nevű jótékonysági szervezet újrahasznosíthassa, majd harmadik világbeli országokba küldhesse az elhunytak művégtagjait. A fogdában szétszerelt végtagokat többek között Ghánába szállítják, ahol az ottani betegek szükségleteinek megfelelően újjáépítik őket.

A modern orvostudomány ma már egész sor műtestrészt ajánl az ízületektől és végtagoktól a fém csípőprotézisekig. És ott vannak még a pacemakerek, a beültethető defibrillátorok, valamint a jóval gyakoribb műfogsorok és mellimplantátumok.

Mi történik velük a tulajdonos halála után?

Az inaktív eszközöket, például mellimplantátumokat vagy csípőprotézist nem távolítják el a halál után, egyrészt mert nincs rá ok, másrészt mert csekély veszélyt jelentenek a környezetre. Tehát a jövő archeológusai valószínűleg összehúzott szemöldökkel tanakodnak majd a szilikonzsákok, műanyag fogak és egyéb műtestrészek láttán.imp640.jpg

Más a helyzet hamvasztáskor. A szilikon ugyanis elég, a titán vagy kobalt ötvözet implantátumok azonban nem. A fém implantátumokat ezért gyakran kiválogatják a hamvakból és külön semmisítik meg. A hamvakban fémdetektorral kis mennyiségű arany is kimutatható.

Megéri begyűjteni a fémet

Újabban egyes vállalkozások ráébredtek az implantátumok és protézisek újrahasznosításában rejlő hatalmas üzleti lehetőségre. A dán Orthometals például 250 tonna fémet gyűjt be évente Európa több száz krematóriumából. A begyűjtött fém implantátumokat steenbergeni telephelyükön szortírozzák, beolvasztják és fém rudakba öntik, majd autó és repülőgépgyáraknak értékesítik.

Egy hasonló profilú amerikai cég, az Implant Recycling a beolvasztott fémet gyógyászati eszközöket gyártó cégeknek adja el. Tehát az implantátum autó- vagy repülőgép alkatrészként végzi, vagy jobb esetben ismét egy másik ember testébe kerül.pacem640.jpg

A pacemakereket és a beültethető defibrillátorokat ellenben a halál után gyakran eltávolítják, főként hamvasztás esetén, mivel ezek hő hatására felrobbanhatnak. Ugyanez igaz a gerincvelő stimulátorokra, és néhány beültethető gyógyszeradagoló pumpára, mivel ezek is elektromos szerkentyűk. Az eltávolított implantátumokat általában megsemmisítik, mivel többek közt az európai és amerikai szabályzók tiltják az implantált gyógyászati eszközök újrafelhasználását.

Azonban egyre többen ismerik fel az implantátumok újrahasznosításának jelentőségét. Egy pacemaker 4000, egy defibrillátor 20 000 dollárba kerül, ami sokak számára megfizethetetlen, tehát a használt implantátumok újrahasznosítása az egyetlen mód arra, hogy hátrányos körülmények között élő emberek milliói juthassanak hozzá az életmentő eszközökhöz. Az Egyesült Királyságban a Pace4Life nevű jótékonysági szervezet a ravatalozókból működőképes pacemakereket gyűjt indai betegek számára. Az Annals of Internal Medicine nemrégiben beszámolt a Project My Heart Your Heart nevű kezdeményezésről, mely megállapította, hogy 75 használt beültethető defibrillátort kapó beteg közül egyetlen egynél sem tapasztaltak fertőzést vagy az eszköz hibás működését. A programot kezdeményező kutatócsoport most FDA jóváhagyást kért, hogy újrahasznosított eszközöket küldhessen a tengerentúlra.

A művégtagok Afrikába mennek

A Standing with Hope hasonlóképpen művégtagokat szállít Ghánába. A karitász társalapítója Gracie Rosenberg, aki 17 évesen egy autóbaleset során mindkét lábát elvesztette. Sok amputálthoz hasonlóan az évek során Gracie kamrájában is felhalmozódott jó pár protézis, amit kinőtt, vagy valamilyen más okból kellett kicserélni. Graciet gondolkodóba ejtette, hogy ez a sok-sok tökéletesen működő művégtag használatlanul porosodik, miközben másoknak szükségük lehet rájuk.

„A biztosítók nem tartanak rá igényt. A már nem használt implantátumok nagy részét sajnos kidobják és megsemmisítik. Mostantól azonban elküldhetik nekünk a régi végtagokat.”

- magyarázza Rosenberg férje Peter, a Standing with Hope elnöke.

„Szervezetünk célja, hogy idén még a tavaly elküldött 511 művégtagnál is többet juttathassunk el a rászorulóknak Ghánába.”

A szervdonorokhoz hasonlóan az implantátumok örökül hagyói is újabb esélyt adnak az életre, legyen szó egy indiai szívbetegről vagy egy afrikai végtaghiányos gyermekről.bs-prothesen640.jpg

És ebben az ügyletben más pozitívum is akad. A Metro Davidson Megyei Fogda csak pár percnyi autóútra van Peter lakásától, aki gyakran beugrik a végtagszétszerelő műhelybe. Egy alkalommal az egyik rab könnyes szemmel mondta el neki, hogy mit jelent száméra a projekt:

„Tudja, én még soha semmi jót nem tettem… De most úgy érzem, hogy végre, először az életben én is valami jót tehetek…”.

A kezdeményezés már csak ezért is megéri.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr186987627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saját macskám 2014.12.17. 10:45:24

ünepek vannak od kel figyelni

Buszex 2014.12.17. 11:32:02

Titánium magyarul nincs. Titán van.

Tapmancs 2014.12.17. 11:52:28

A magyar művégtagok is "a Tennessee állambeli Metro Davidson Megyei fogdába" mennek?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.04.04. 12:12:39

itt két igen kritikus implantátumról nem esik szó:
egyrészt az amalgámtömésekben levő higanyról, egyes vélemények szerint a krematóriumok több kiló higanyt párologtatnak el a levegőbe évente
a másik pedig az egyik vakvágányra vezető pace-maker típus (melyet állítólag a keleti régióban elég sokáig használták). volt ugyanis igény olyan pace-maker építésére mely soha nem merül le, ebben az energiaforrás a plutónium volt osrp.lanl.gov/pacemakers.shtml
süti beállítások módosítása