Hipochonder blog

Oltani, vagy nem oltani?

2014. november 27. 16:30 - luditta

Időről időre fellángol a vita a védőoltások hatásosságáról, vagy éppen ártalmasságáról. Az oltást ellenzők átkozzák a szerintük nem csupán hatástalan, de sokszor egyenesen ártalmasnak, egészségkárosítónak vélt vakcinák gyártóit, terjesztőit; míg az oltáspártiak statisztikai adatokkal, nemzetközi tanulmányok eredményeivel próbálják meggyőződésüket minél szélesebb körben terjeszteni. Kinek van igaza? Vajon a védőoltások tényleg védőhatást fejtenek ki? Vagy csak eszközökként funkcionálnak a gonosz, emberiségnek ártani vágyó nagyhatalomra törekvők kezében?

Kezdjük a legelején egy gyors állásfoglalással: eme cikk szerzője egyértelműen oltáspárti, támogatja a vakcinák kutatását, fejlesztését, és üdvözöl minden egyes olyan lépést, amely hozzásegíti az emberiséget egy-egy kórokozó okozta fertőzés legyőzéséhez. Rendszeresen olvasva a napi sajtót, egészségügyi közleményeket, közösségi és egyéb portálokat, hamar rájöhetünk, hogy az emberek a nagy „vakcina-kérdés” szempontjából három csoportba sorolhatók: oltáspártiak, oltást hevesen ellenzők, és a kételkedők. Főként eme legutóbbi csoport tagjai közt lehetnek olyanok, akik észérvekkel meggyőzhetők a védőoltások hatásosságáról.vacc660.jpg

A vakcinagyártók és –terjesztők (orvosok, védőnők, egészségügyi dolgozók) munkáját sok esetben nagyban nehezíti, hogy a védőoltások szükségességét megkérdőjelezők aktívan hirdetik a maguk igaznak vélt teóriáját. Gondoljunk csak bele: míg biológusaink, kutatóorvosaink, gyógyszerészeink és egyéb tudományos szakembereink nap mint nap küzdenek, hogy apró lépésekkel, évek, esetenként évtizedek munkája alatt hozzájuthassanak olyan oltóanyagokhoz, melyek bizonyítottan hatásosak, és alkalmasak az életminőség javítására, és munkájukat folyamatosan dokumentálják, majd tudományos szaklapokban publikálják; addig a védőoltásban csak emberiség elleni bűntettet, haszonnyereséget láttatni kívánók egy egyszerű „aknamunkával”, áltudományos lapokban áltudományos cikkeket megjelentetve gyakorlatilag két tűz közé állítják a hozzá nem értő kételkedőket. Erre jó példa lehet a közelmúltban fellángolt HPV (Human Papillomavirus) elleni védőoltás körüli hisztéria, mely során megszólalt a HPV-oltás vezető kutatója.

Röviden a védőoltásokról

A védőoltásoknak két típusa ismert: aktív és passzív. Az aktív oltóanyag kvázi fertőzést imitálva (nyilván a valódinál jóval gyengébb formában) aktiválja az immunrendszert, és arra készteti, hogy az vele szemben ellenanyagot termeljen. A speciális ellenanyagot termelő fehérvérsejtek memóriasejtekként fennmaradnak, és ha netán a szervezet a valódi kórokozóval talákozik, akkor igen rövid időn belül megkezdődik a nagy mennyiségű, adott vírus/baktérium ellen ható úgynevezett specifikus ellenanyagok gyártása. Az aktív oltások hatástartama igen hosszú, sok esetben életre szóló. A passzív oltóanyagok gyakorlatilag ellenanyagok, melyek hatása csak addig tart, míg az adott molekulák a keringésben jelen vannak. Nagy segítséget nyújthatnak egy-egy konkrét, fenyegető, ismert kórokozó elleni küzdelemben, jelenlétük esetén nem kell megvárni a specifikus védekezéssel az éppen még csak aktiválódó immunrendszer „ellenanyaggyártási folyamatát”. A gyemekeknek adandó oltásokról a WEBBetegen olvashat.

Miért kellenek a védőoltások?

Ki ne emlékezne Móra Ferenc Kincskereső kisködmön c. novelláskötetében a torokgyíkban szenvedő (és végül elhalálozó), testvére körtemuzsikáját óhajtó kislány szívszorítóan megírt (és valóságos) történetére. A kis beteg a diftéria áldozata volt, mely abban a korban rengeteg, kisgyermekkorban bekövetkezett halálesetért volt felelős, mely ellen ma már létezik védőoltás, Magyarországon a gyermekkori kötelező védőoltások protokolljának részeként.vaccine660.jpg

Talán kevesebben ismerik Alan Marshall Én is versenyt futok a széllel című, önéletrajzi ihletésű regényét, melyben a szerző saját gyermekkorát, az akkor bekövetkező járványos gyermekbénulásának kialakulását és az életre szóló fizikai megnyomorodásának történetét meséli el. És megint csak igen: hála a gonosz kutatóknak, és a még gonoszabb gyógyszergyári alkalmazottaknak, s persze mindenekelőtt a főgonosz egészségügyi politikának, eme fertőzés ellen is létezik hatékony oltás. Hála az oltási fegyelemnek, ez a korábban rengeteg áldozatot követelő alattomos vírus a WHO 2002 június 21-i beszámolója alapján eltűnt az európai régióból. Így az addig országunkban is kötelezően beadott Sabin cseppek, illetve Salk vakcinák lekerültek az oltási protokoll listájáról (talán ez is bizonyíték lehet a kételkedők szemében, hiszen ha a vakcinagyártók ártani akarnának a gyermekeknek, vagy még több pénzt harácsolnának, ugyan, miért törölték volna ezt az oltóanyagot a kötelező védőoltások közül).

Mi is az a nyájimmunitás?

Természetesen, a védőoltások sem adhatók be mindig, mindenkinek, minden körülmények között. Fokozottan igaz ez az aktív oltásokra, ahol a tökéletes hatás kifejtéséhez elengedhetetlen az immunrendszer ép működése. És ezt természetesen az oltóanyaggyártók, valamint az oltás beadásáért közvetlenül felelős szakemberek is tudják. Nem véletlen, hogy bizonyos életkor alatt bizonyos oltások nem javasoltak, vagy legalábbis nem a megszokott formában; illetve, hogy az immunrendszert érintő megbetegedés (vagy annak gyanúja) esetén szigorú rend, fokozott felügyelet mellett történik az oltás beadása, vagy annak elhagyása. (Sőt: ez a fokozott figyelem még arra is kiterjed, hogy ismert immunhiányos pl. AIDS-es, vagy kemoterápiával kezelt beteg közvetlen környezetében élő gyermekek oltási rendje igazodjon a beteg állapotához.)

Ebből következik, hogy valaki nem kaphat meg egy vagy több oltást. De ezen személyeket védi szűkebb és tágabb közösségük immunizáltsága, az úgynevezett nyájimmunitás: ha 10 emberből 9 oltva van, akkor az egy oltatlan személy nem fog a kórokozóval találkozni, vagy legalábbis csak igen-igen minimális eséllyel, hiszen a vírus vagy baktérium nem nagyon tud hol szaporodni, terjeszkedni. És ezért van az is, hogy a nem kötelező, de ajánlott oltások esetében a kétkedő/oltásellenes szülőt/gyermeket a többiek becsületessége, oltottsága megvédi a súlyosabb fertőzésektől. És persze, ebből következhet az oltásellenzők által melldöngetve hirdetett „de hát nincs is ilyen fertőzés, minek ellene oltani” kampány is.

Oltási reakció/szövődmény és oltási biztonság

A tévhitek eloszlatása végett, tegyünk különbséget a fent említett szakkifejezések között. Az oltási reakció olyan, általában enyhe tünet, mely az oltottak többségében az oltást követő meghatározott időszakon (rendszerint pár napon) belül előfordulhat. Ilyen többek között a helyi reakciók (duzzanat, bőrpír, enyhébb fájdalom), láz, hőemelkedés, izom- és ízületi fájdalom, bágyadtság, stb. Speciális formája az oltási betegség, mely elsősorban az aktív oltóanyagot kapottaknál lép fel, és gyakorlatilag nem más,mint az aktív betegség enyhe, imitált formája.

Az oltási szövődmény ettől jóval ritkábban előforduló, és rendszerint súlyosabb tünetekkel járó forma: ennek hátterében rendszerint valamilyen immunrendszeri probléma, allergiás alkat áll. Ide sorolható pl. az anafilaxiás reakció is. Az oltási szövődmény minden esetben bejelentésre kötelezett, erről hivatalos dokumentumok állnak rendelkezésre. Így az oltásellenzők közt „szájról szájra” terjedő, ilyen-olyan súlyos oltási „mellékhatások” valós volta a megfelelő forrásból pontosan ellenőrizhető.

A szülő joga?

Az oltásellenzők által gyakran feltett egyik kérdés az, hogy ők maguk szülőként vajon miért nem dönthetnek egy-egy védőoltás megadatásáról. A védőoltások közt találunk életkorhoz kötött kötelező, ajánlott, és megbetegedési veszély esetén javasolt oltásokat. A kötelező oltások tekintetében a magyarországi oltási protokoll az egyik legszigorúbb az európai régióban, aminek köszönhetően az oltási fegyelem is majdhogynem tökéletes. Ennek folyománya, hogy ezen vakcinák tekintetében elég erős nyájimmunitás alakult ki, mely megvédi az adott oltást valamilyen ok miatt megkapni nem tudó gyermekek (és későbbi felnőttek) egészségét is. Ha a szülőknek jogában állna ezen oltásokat ilyen-olyan hitek és tévhitek miatt elutasítani, akkor a nyájimmunitás védőhálója korántsem lenne képes ezen kórokozók „fennakadását” okozni, és így igencsak megnövekedne a veszély az akut, súlyos, esetleg halálos fertőzés elkapására.ft660.jpg

Másik ok, hogy – természetesen egy-két kivételtől eltekintve – a legtöbb szülő nem rendelkezik sem mikrobiológiai, sem orvostudományi, sem gyógyszerészeti szakképesítéssel, így a legtöbb esetben valós képet sem kaphat a vakcinák paramétereiről.

Sokan példálóznak azzal, hogy bezzeg más országokban nem kell ennyi szúrásnak kitenni a gyermeket. Igen, ez valóban lehet így, tekintve, hogy a más országok protokolljában a kötelező oltások közt kevesebb hatóanyag szerepel. Ugyanakkor, arról már nem szól a fáma, hogy ahhoz, hogy ezekben az országokban a gyermek közösségbe kerülhessen (bölcsőde, óvoda, iskola), a szülőnek fel kell mutatni a védőoltásokról szóló igazolást. Tehát, ha nem is kisgyermekkorban, de előbb-utóbb megkapja a legtöbb oltását. Ellenpélda lehet erre a fejlődő országok gyászos statisztikája a fertőzéses eredetű gyermekhalálozás tekintetében, ahol a kicsik számára semmilyen oltás nem kötelező. Nem biztos, hogy ők járnak jobban...

Mindehhez tartozik még az az igazolt tény, hogy ahol nincs oltási fegyelem, vagy az akárcsak bármilyen szinten lazul, ott igen hamar már eltűntnek nyilvánított kórokozók bukkanhatnak elő.

Utolsó adalékként tegyük hozzá azt a nem elhanyagolható, mégis szinte mindig elfeledett tényt, miszerint „amit nem látunk, arról nem tudunk”. Hogy mit is jelent ez? Nos, könnyű úgy például egy DiPerTe oltás ellen tiltakozni, hogy az illető még életében nem látott szamárköhögésben szenvedő kisdedet. Nem látott, mert hála országunk oltási rendjének, nálunk nem is nagyon fordul elő. De ha rokoni, ismerősi, baráti körben ütné fel a fejét ez a szörnyű kór, bizony, sokan inganának meg oltásellenes hitükben, és legalábbis „biztos, ami biztos” alapon oltatnák be gyermeküket.

Mivel az oltásellenes hisztéria Magyarországon is szedi áldozatait, az ÁNTSZ új honlapot hozott létre, ahol a védőoltásokkal kapcsolatban rengeteg, közérthetően megfogalmazott információ, adat, tény áll rendelkezésre az érdeklődő böngészők számára.

Tudjuk, hogy a vérbeli oltásellenzőket mindez nem győzi meg. Tudjuk, hogy sokan így is kételkedők maradnak. Tudjuk, hogy sokan „billentyűzetet ragadnak” majd a cikk hatására, és a keresztvizet is leszedve rólunk elkeseredetten próbálják majd igazukat bizonyítani. Mégis, ha csak pár ember fejében sikerült világosságot gyújtanunk, azt mondhatjuk: már megérte. Itt megnézheti, miért éri meg oltatni magunkat és gyermekeinket.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr736919857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wega 2014.11.28. 12:53:52

Ragadtam (billentyűzetet). (mer'má kezdelegemlenni dekomolyan)

"Tudjuk, hogy a vérbeli oltásellenzőket mindez nem győzi meg. Tudjuk, hogy sokan így is kételkedők maradnak. Tudjuk, hogy sokan „billentyűzetet ragadnak” majd a cikk hatására, és a keresztvizet is leszedve rólunk elkeseredetten próbálják majd igazukat bizonyítani. Mégis, ha csak pár ember fejében sikerült világosságot gyújtanunk, azt mondhatjuk: már megérte."

"vérbeli oltásellenző" : micsoda zseniális gyűjtőfogalom, gratulálok

Engedtessék már meg a kételkedés (gondolkodás) joga másnak is. Rendben?

Keresztvíz marad, de akkor ez legyen már kölcsönös. Rendben?

Azt, hogy kinek a fejében van sötétség, ne az "oltásellenességéből" vezessük már le.

Az "oltásellenesek" között is van olyan, aki nem ostoba, nem elvakult.
Tudja, érti, hogy az oltás mire való, miért fontos.
Felfogja, azt is, hogy az oltás elhagyása NAGYON KOMOLY rizikófaktor a gyerekének (adott esetben saját magának is).

Ugyanakkor felelős a gyerekeiért, ezért szakértő segítséget keres-talál, és igyekszik olyan döntés(eke)t hozni, ami az adott esetben a legjobb a GYEREKÉNEK, és csak neki !
És nem fogadja el az akkor-ott-azonnal-kötelező-az-összes-OLTÁS-mert-aki-ezt-nem-érti-az-egy-ostoba-felelőtlen-önző-sötétagyú-rohadékállat paradigmát.
Amit tesz, (és jó lenne már, ha ezért nem b...ogatnák folyton) :
Később adat be egy oltás. Külön adat be oltásokat. Valamilyen oltást nem adat be, aztán mégis. Vagy egyáltalán nem adatja be. Ha lehetőség van rá a már felnövő gyerekére bízza a döntést. Stb.

Árnyalódik a kép?

Ennyi, van jobb dolgom is.

Túrós (törölt) 2014.11.28. 12:56:46

javaslom a nagy oltás stb ellenzőknek hogy hajigálják el a ruháikat majd költözzenek ki (így nov végén még jobb lesz) a közeli erdőbe és éljenek úgy mint őseink, mert hát az a legtermészetesebb...

Emmett Brown 2014.11.28. 12:58:19

@wega: azt kell megérteni, hogy a nemoltás mint döntés, nemcsak a saját gyerekére van hatással, hanem a közösség egészére is.

inkvisitor 2014.11.28. 13:09:20

@wega: Később adat be oltást: Viszont akkor ne vigye addig közösségbe a gyerekét, amíg az meg nem kapta az oltást.
Így is épp elég gond van azokkal a betegségekkel, amit a nagyobb gyerekek hordanak haza a kisebbeknek. A legnagyobb szinte észre sem veszi azt, amivel a kicsik kórházba kerülhetnek.
Más:
"Felfogja, azt is, hogy az oltás elhagyása NAGYON KOMOLY rizikófaktor a gyerekének (adott esetben saját magának is)." Nem fogja fel! Ahogy az is van, hogy beszélni nem tudó gyereknek inkább homeopátiás szert ad, aminek még a placebóhatása sem működik, ugyanúgy mereven hiszi, hogy az oltás az ördögtől van, és elzárkózik a beadatásától. Merthogy autizmust lehet kapni tőle. Miközben kiderült, hogy az ezt "bizonyító" tanulmányt megrendelésre, pénzügyi nyerészkedés céljából készítették, és az elkövetőnek a botrány kirobbanása óta az engedélyét is bevonták. Az isten állatkertje nagy, de a kerítésen átugrálókat sajnos nem mindig viszik vissza.
Persze ha kirobbanna egy járvány, akkor azért mindenki hibás csak ők nem. Tífusz Mary is haláláig tagadta, hogy köze lenne az általa vírushordozóként (nála nem okoz tünetet, de a fertőzést terjeszti) kirobbantott 30+ járványhoz.

wega 2014.11.28. 13:17:29

@Emmett Brown:
Tudtam, hogy ez nem fog elmaradni. És tényleg.
Azt sem árt megérteni,, hogy a nyáj védettségéhez, nem feltétlenül szükséges a 100%-os átoltottság (a KÖTELEZŐ!), tessen utánanézni. Azt a bizonyos százalékot, meg hagyjuk már meg azoknak, akiknek az egészség(es fejlődés)ük érdekében fontos, hogy NE kapjanak meg valamilyen oltást. (tudom, ez nehezen feldolgozható kijelentés, de szabad próbálkozni vele)
Jelzem, ez jelenleg is így van, csak jó lenne ezt az egészet nem hitvitaként kezelni.

wega 2014.11.28. 13:35:10

@inkvisitor:
A közösség oltott tagjai védve vannak, nem? (az "állatkerti" majmok meg azt kapják, amit megérdemelnek, így elfogadható? :))
A többi meg egyszerű csúsztatás (nagyobb gyerekek hazahordják - mit a náthát, tbc-t, torokgyulladást, himlőt, tetanuszt?), Tífusz Mary a csúcs, ehhez is gratulálni tudok, az autizmusról kialakulásáról sajnos nagyon keveset tud a mai orvostudomány, kár volt idehozni érvnek)

wega 2014.11.28. 13:46:53

@Túrós:
Köszi, szoktam erdőbe járni (igaz ruhában), néha még ott is alszom (igaz sátorban), jól elvagyok ott, szép, nyugis. Mikor voltál utoljára ott?

inkvisitor 2014.11.28. 13:50:43

Sokan azzal jönnek, hogy azért nem adatják be az oltást, mart autista lehet tőle a gyerek.
Nálam már hozott haza a nagyobbik olyan hányás-hasmenés párost az óvodából, ami nála lement két nap alatt, a kisebbik meg 3 napot töltött kórházban vele.
Vannak olyan betegségek, amikre nem oltanak egy adott életkor alatt. Ha egy ilyen kerül egy nem oltott csecsemőhöz, akkor kész a baj. A részemről örülök, hogy ilyen szintű az oltottság nálunk. A TBC is azért létezik még, sőt azért egyre ellenállóbb, mert a nagyokos kezeltek a tünetek elmúltával abbahagyják a gyógyszerszedést, és lelépnek, a túlélő kórokozók meg szépen újra elszaporodnak, és továbbterjednek.

Túrós (törölt) 2014.11.28. 14:26:59

@wega: Mikor értetted utoljára az iróniát?

wega 2014.11.28. 14:38:39

@Túrós:
Ironia: retorikai, stilisztikai és esztétikai fogalom.Valami igaznak látszik, de hamis. A bírálat enyhe formája: úgy bírál, hogy dicséretnek látszik, ám ezt úgy mondja, hogy az igazi tartalom kiderül.
Ki mit nem ért?

wega 2014.11.28. 14:45:34

@Túrós:
Ha már.... valamit régen értettem....
Költői szatíra. Egy ókor óta használt lírai műfaj. Jellemzője, hogy a valóság komikus-ironikus ábrázolására törekszik. Ábrázolási módszerei között szerepel az arányok megváltoztatása, a kicsinyítés, a nagyítás, a túlzás.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.11.28. 17:08:21

@wega: te ugye nem tervezed reprodukálni magad? azt hiszed hogy "gondolkodsz", pedig csak egy szintén ismert pszichológiai jelenség tüneteit produkálod. az ostoba és jelentéktelen, életükkel elégedetlen emberek rendkívül gyakran fordulnak a konteókhoz, mert így azt az illúziót keltik, mintha ők tudnának valamit amit a buta többség nem, mintha így a többség fölé kerülhetnének.
egyébként pedig a tudományban az a jó, hogy nem hit kérdése. hihetsz te bármit, attól a tények nem változnak.

wega 2014.11.28. 18:11:05

@mrbloodbunny:
JJJuhhhéé! Befutott az ügyeletes reprodukáció felelős, és mindentk...rváratudóésimerő, AKI VALAKI.

Ki kell ábrándítsalak túl vagyok rajta, 3 humanoid. És felnőttek. És szabad nekik nem azt gondolni, amit pl. én, vagy akárki. Önállóak, rettenet, és horror.
Utána néztem mi az a konteo, (elszomorító, de eddig nem tudtam). Aha, ha te (lásd első sor) mondod.

Hitbeli kérdéshez, idézve kissé korábbi magamtól :
"@Emmett Brown:
Tudtam, hogy ez
.....
Jelzem, ez jelenleg is így van, csak jó lenne ezt az egészet nem hitvitaként kezelni."
idézet vége :).

A "tudomány" (vagy talán a művelői, hmmm) pedig néha elfelejti(k), hogy nem MINDENT tud(nak). Csak így egyszerűen, és kellő alázattal (már a Tudomány irányába), ha kérhetném.

Meg aztán, hogy ilyen baráti hangnemben maradjunk szorosan a bejegyzés témájánál és a reflexióknál, hogy arra vonatkozóan mit is írtál?
Ja, a tudomány, az kapcsolható hozzá.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.11.28. 19:15:37

@wega: igen, lehet azt "gondolni" hogy a nap egy lyuk az Égi Atya Nagy Köpenyén (persze, miért ne lehetne, a hülyeség jog, nem kiváltság) de attól az még csillag marad... te rendkívül okos ember ;-)

eßemfaßom meg áll 2014.11.29. 10:25:31

@wega: "
"Az "oltásellenesek" között is van olyan, aki nem ostoba, nem elvakult."

meg fehér holló is van

Balla Zsuzsi 2014.11.29. 14:45:32

Tudod, gondolkodni tudni kell. Csak ugye éppen ez a baj a mai társadalommal, hogy ez nem nagyon megy nekünk, ezen kívül tájékozódni is érdemes.
A 2,3,4 hós oltásban van gyermekbénulás elleni vakcina, tehát már az elején sántít az írásod. Aztán nézzük tovább, Ferenczire hivatkozol, láss csodát, olvastam a könyvét, statisztikus, nem orvos. Tanultam statisztikát, és képzeld, bármit ki lehet hozni a számokból attól függően, hogy mit szeretnél elérni. A modern világ egy áltudományos megközelítése. De mondjuk olvastad Dr. Martin Hirte: Oltások pro és kontra című könyvét? Ajánlom!!! Ha már a témában véleményt nyilvánítasz, tájékozódj alaposan!!! És láttál már oltáskárosodott gyereket? Mert én igen! És láttál már olyan gyermekorvost (tisztelet a kivételnek), aki felvilágosítást tud adni az oltásokról, esetleg van olyan képzettsége, amivel meg tudja állapítani, hogy lesz-e probléma az oltástól, vagy sem???? Esetleg lelkiismerete, hogy szűrővizsgálatra küldje a gyereket mondjuk egy családi anamnézis kapcsán? Vagy mondjuk van fogalmad arról, hogy mennyi jogsértő magatartást követnek el az oltóorvosok a családokkal, gyerekekkel szemben, ami után akár lehetnek problémák, de ugye felelősséget nem vállal érte??? És mondjuk van fogalmad arról, milyen hosszútávú következménnyel jár? Mert erről még az orvosoknak, és kutatóknak sincsen fogalma... Javaslom nézd meg a nebancs.hu-t. És nem azt mondom, hogy szar minden oltás, csupán azt hogy jó lenne, ha gondolkodnál Te is, meg a sok oltásimádó troll, hogy nem minden gyereknél működik az, amit a törvény előír! És jó lenne, ha több lelkiismeret és jóakarat lenne ebben a témában is!

cso zsi 2014.11.29. 19:39:34

A gyermekkori "kötelező" oltásokkal nincs bajom, bár érdekelne, hogy a spanyolnátha az miért a 25-30-as korosztályt fenyegette, míg a szüleik simán megúszták.
Az influenza oltás is szép, és jó dolog.
De miért is kell évenként ismételni? Mindamellett, hogy aki megkapta, az attól még az "évi rendes 3 napig tartó taknya-nyála összefolyik" című műsort ugyanúgy lejátssza, mintha nem kapta volna meg.

Kalle 2014.11.30. 00:22:06

@cso zsi: Azért kell ismételni, mert az influenzatörzsek nagyon gyorsan mutálódnak, ráadásul nem is egyféle terjed, hanem egyszerre több. Szerencsére az évszakok váltakozása fordított a két féltekén, így a déli féltekén domináns törzsekből előre lehet jelenzi a következő influenzaszezon slágereit nálunk, és kombinált vakcinát készítenek, ami az aktuális vírustörzsek legnagyobb része ellen hat, de nem az összes ellen. Innen az 'alacsony' (70% körüli) védettség, meg hogy az oltás ellenére is el lehet kapni. Remélem, sikerült felhomályosítanom.

Balla Zsuzsi 2014.11.30. 06:13:09

@cso zsi: Miért kell ismételni? Mert jó üzlet!!!

Kalle 2014.11.30. 12:35:41

@Balla Zsuzsi: Látom, sikerült felfogni...
süti beállítások módosítása