Hipochonder blog

Ebbe beleőszülünk?

2014. november 26. 07:00 - luditta

Az őszülés folyamata régtől fogva érdekli az emberiséget. A hófehér hajkorona látványa önkéntelenül is tiszteletet parancsoló, tekintélyt kihívó lehet; talán nem véletlen, hogy a mesékben, csodás történetekben a bölcs, sokat látott és sokat megélt személyeket, varázslókat, mágusokat ősz hajjal ábrázolják szinte minden kultúrában. De hogyan is történik pontosan a hajszín elvesztése? Bekövetkezhet-e ez egyik napról a másikra? Vajon tényleg igaz az a legenda, mely szerint trauma hatására egyetlen éjszaka alatt megőszülhetünk?

Egy kis biológia

Akik nem lógták el középiskolában a hajas fejbőr szerkezetének felépítésével foglalkozó tanórát Akit érdekel a téma, nyilván nagyjából tisztában van a hajszál és a fejbőr (s persze, a test bármely pontján elhelyezkedő szőrszálak) anatómiájával: a hajszál a szőrtüszőből nő ki, az annak az alján található hajhagymából. Ez egy kötőszöveti eredetű sejthalmaz, mely többek közt ereket, idegeket, a hajszálak anyagáért és az annak színét adó melanin nevű festékanyagnak a termelődésért felelős sejteket (melanocyta) is magába foglalja.

A hajszálak színét tehát a melanocyták által termelt festékanyag adja. Hogy ez kinél milyen eredményt ad, az számos tényezőtől (genetika, táplálkozás, életmód, egészségi állapot, stb.) függ. Mindegy, hogy fekete, barna, vagy szőke, a hajszálak előbb-vagy utóbb „kifakulnak”: eltűnik belőlük a festékanyag, helyükre aprócska levegőbuborékok kerülnek. A hajszálat felépítő keratin világos színe, és a hajszál üregében sorakozó buborékok együttesen felelősek az ősz szín megjelenéséért. De mennyire gyors ez a folyamat?

Ahhoz, hogy egy hajszálból a festékanyag eltűnjön, nyilvánvalóan szükséges feltétel, hogy annak ne legyen utánpótlása. Magyarán szólva, a melanocytáknak „kell” a hajhagymából eltűnnie. Ez természetes okból is bekövetkezhet: az emberi test öregedési folyamatának részeképpen kinél hamarabb, kinél később bekövetkezik.

Stressz

Emellett azonban, nemrégiben végzett kutatómunkák igazolták, hogy a festékes sejtek stressz-hormon hatására is kivándorolnak a hajhagymából a környező bőrterületekre. És onnan már nincs visszaút. Ugyanakkor, ezen folyamat során a már kinőtt hajszál színe nem változik, onnan maga a festékanyag nem ürül ki. Ez röviden annyit jelent, hogy az érintett hajszálnak konkrétan ki kell hullania ahhoz, hogy a melanocyták hiánya vizuálisan is jól érzékelhető legyen. Így az oda újonnan növekvő hajszál már – festékanyag híján – fehér (ősz) színben fog pompázni.Leland660_1.jpg

Így tehát megdőlni látszik az elmélet, mely szerint erős stressz hatására egyetlen éjszaka alatt megőszülhetünk. De akkor miért is érezzük azt egy-egy ismerősünket látva, vagy történelmi személyek kálváriáját ismerve, hogy valami turpisság van a dologban? Ennek magyarázata lehet az, hogy stressz hatására nem csupán a festékes sejtek elvándorlása, de akár nagyobb mértékű hajhullás is bekövetkezhet. A két „esemény” összeadódva eredményezheti azt a benyomást, hogy az illető viszonylag rövid időn belül őszült meg, hiszen az elhullatott színes hajszálak helyébe csak festékmentes, ősz szálak lépnek.

Meddig normális az őszi hajhullás?

A haj folyamatosan megújul, bizonyos időszakokban, főként ősszel és tavasszal intenzívebb hajhullást is tapasztalhatunk. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb, így a hajkorona folyamatos csökkenését észleljük. A hajhullás okairól és a kezelési lehetőségekről a WEBBetegen olvashat.

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr486931313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferry 2014.11.26. 23:23:37

Akkor az hogyan lehetséges, hogy nekem csak a hajszálaim vége ősz ? Már vagy tíz éve : ha hagyom megnőni akkor láthatóan őszülök. Frissen vágva viszont nyoma sincs őszülésnek.

lifelike 2014.11.27. 01:04:03

@Ferry: nagyon egyszerű a válasz, az adott szőrszál vége/struktúrája sérült, kiürül belőle a festék, de a töve fele nem

egysegelem 2014.11.27. 03:00:28

Egy ejszaka alatt nem tudom, hogy meg lehet-e oszulni, de 5 nap alatt biztosan, volt egy baratom gyerekkoromban, az anyjanak dus, sotetbarna haja volt, es a fiu meghalt egy balesetben, es 5 nap mulva temettek, es a temetesen az anyjanak tobb osz hajszala volt, mint az eredeti szin, majdnem teljesen megoszult, soha eleteben nem lattam hasonlot.

Mezőbándi 2014.11.27. 03:19:05

Édesanyám olyan német nőt ismert, aki Drezda szőnyegbombázása során a város egyik felében rekedt, az kisfia meg otthon, a város másik felében volt. Tízezrek haltak meg a bombázásban, szegény asszony a stressztől megőszült azon az éjszakán (nyilván persze nála is kellett pár nap, mire ez látszódott). A gyerek viszont nem sérült meg.

Ronald 2014.11.27. 06:52:34

Bár teljességgel logikátlan és tudománytalan ugyan - de igenis MEG LEHET őszülni pár nap alatt.
Márpedig ennyi idő alatt senkinek nem nő teljesen új hajkoronája.

Természetesen jómagam sem értem hogyan (vagyis a már kinőtt haj színváltozásának a biokémiáját nem értem) - de hogy ez valós dolog, az biztos.

Nem mese, a családomban fordult elő - és nem csak optikai csalódás volt.
.

victor vacendak 2014.11.27. 07:42:23

az egy nap alatti őszülésre, főlög nők esetében van magyarázat: addig festette, aztán már nem...

tb79 · http://www.ukulele.hu 2014.11.27. 07:55:39

Személyesen ismertem egy olyan embert, aki bányász volt, és egy bányabalesetben végignézte, ahogy a barátja meghal, ő pedig bent rekedt a mélyben, és mire kiszabadították, teljesen megőszült.

Shopping 2014.11.27. 08:02:13

Én is ismertem olyan embert aki egyetlen nap alatt megőszült, kiután a közel keleten, harci szituációba keveredett.
( onnantól kezdve aludni sem tudott, és heteken belül meg is halt )

netiltsálle 2014.11.27. 08:18:51

@victor vacendak: Mert mint ahogy mindannyian tudjuk, a hajat minden nap festeni kell, különben eltűnik a festék.

papugaja 2014.11.27. 08:42:11

Én ismerek egy bácsit, aki világ életében eleve ősz volt. Bár mondjuk gyerek sem volt soha. Ilyen nagyszakállú, pirosköntösös papa, folyton hohohózik.

Secnir 2014.11.27. 08:44:57

@Ferry:
"Akkor az hogyan lehetséges, hogy nekem csak a hajszálaim vége ősz ? Már vagy tíz éve :"

kitalálom: pék vagy és liszttel dolgozol.

exilis 2014.11.27. 08:46:18

Én egy 56-os halálraitélt, de később életfogytot kapó hölgy elbeszélésére emlékszem a TV-ből, aki elmondta, hogy az apja a halálos ítélet után egy éjszaka alatt megőszült. Nem gondolom, hogy hazudott volna.

Hiszékeny Úr 2014.11.27. 09:02:52

Azért azt nem mondanám, hogy nincs visszaút az őszülésből. Én egy No grey nevű terméket használok és elég jól visszasötétült a hajam. Azt nem mondom, hogy 100%-os a hatás, de összességében elégedett vagyok az eredménnyel.

gigabursch 2014.11.27. 09:04:40

Az egyik munkatársa, mikor egy sajnálatos balesetben elvesztette a fiát, úgy nagyjából három nap (eddig nemláttuk őt a munkahelyen) alatt megőszült. Teljesen.
s nem volt tüsi hajú.
Szóval a haj ott is elvesztette a színét, ahol korábban volt neki.

Nem ismerem a biológiáját, de a tény mindenkit megdöbbentett.

JohnHenry 2014.11.27. 09:32:00

egyszer jártam egy lánnyal, éjjel-nappal végkimerülésig együtt voltunk, a kialvatlanságtól és a stressztől elkezdtem őszülni - miután sajnos szétmentünk, 1-2 hét alatt visszajött a hajam színe.

egyébként kínaiaknál klinikai kisérletek során tapasztalták, hogy betegeknél chi kung légzőgyakorlatok hatására visszajött a hajszín.

Secnir 2014.11.27. 09:42:34

feleségem egyszer elment a fodrászhoz, ahol egy óra alatt elvesztette a hajszínét és barnából vörös lett. érthetetlen...

joska61 2014.11.27. 10:03:51

Érdekes a tudományos okfejtés, de a tapasztalat mást mutat - mint a kommentek nagy részéből is látszik.

Hokunda 2014.11.27. 10:05:37

Pedig igaz a legenda. Majd elköltenek még sok pénzt a kutatásra és megtudjuk az okát.

miislegyenanicknevem 2014.11.27. 10:10:59

Anyukám fiatal kollégája (erősáramú villanyszerelő) egy áramütés után egy hét múlva teljesen őszen jött ki a kórházból, pedig előtte sötétbarna haja volt.

Ne felejtsük el, hogy volt, amikor leírták: "tudomány mai állása szerint a cserebogár nem tud repülni."

BelaVak 2014.11.27. 10:20:59

@Ferry: A sajat tapasztalatom az, hogy az osz hajszalak vastagabbak es gyorsabban nonek. Na hagyom "lenoni", akkor a hosszabb es vastagabb osz hajszalak dominalnak a "hajkoromamon", viszonyt ha levagatom, akkor mas sokkal kevesbe feltunoek. Lehet, hogy nalad is ez tortenik.

ludwigvan 2014.11.27. 10:58:49

Kis okoskodás: Amikor először kimegyek a napra nyáron, és kicsit leégek, akkor az egyébként fekete kéz/lábszőröm kiszőkül. Szerintem ez azért van, mert a bőrnek sürgősen szüksége van színezőanyagra, hogy védekezzen a napsugarak ellen, ezért gyorsan "kiszívja" a pigmentet a szőrzetből. Van, aki ilyenkor ki is szőkül. Szóval, eszerint igenis létezik ilyenfajta anyagcsere a szőrben/hajban is. Tehát, ezek a "nemrégiben végzett kutatómunkák" nem voltak elég körültekintőek.

sara 2014.11.27. 11:45:44

Édesanyám gyermekkorában egy sajnálatos baleset miatt a klinikai halál állapotába került, A nagyim akkor ott, az ő kórházi ágya mellett megőszült egy éjszaka alatt....

Clientcoach 2014.11.27. 14:20:39

Az én férjem is megőszült egy éjszaka alatt, 3 éve, amikor zátonyra futottak.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.27. 14:55:43

@egysegelem:
5 nap alatt sem lehet. A hajból a festékanyag nem tud kimenni.

@Ronald:
Nem lehet.
De ahogy látom, itt rengeteg barom elhiszi, hogy meg lehet.
Mivel agyat nem lehet nekik adni, hogy képesek legyenek gondolkodni - hogy hogy a faszba menni bárhova festék egy élettelen anyagból, mint a haj (ami szaru), vegyszerek nélkül, legalább egy biológiakönyvet vegyenek már ezek az ökrök a kezükbe.

Mondom: biológiakönyvet. Nem Andersent, nem Grimmet, mert ahogy hazudoznak, olyat láthatóan már forgattak. Kár, hogy mást meg egyáltalán nem.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.27. 14:59:55

@ludwigvan:
Nem tudja kiszívni a szervezet a hajból a festékanyagot.
A napon a hajszőkülés oka egész más, napsugárzás hatására lebomlik a melanin egy része. Mondjuk aki sötét hajú, az azért sosem lesz szőke ennek hatására.

ludwigvan 2014.11.27. 15:57:47

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Lehet, hogy igazad van, de a te érved annyi, hogy lebarmozol mindenkit, akinek van saját tapasztalata. Nekem ez így hiteltelen. Bizonyos esetben a fogból is kivonja a szervezet a kálciumot, pedig a fogak sem a nagy anyagcsereképességükről híresek.
Egyébként a biológia egy gyerekcipőben járó tudomány. Ami benne van a könyvben, nem feltétlenül igaz. A legalapvetőbb kérdésekre sincs válasz, nemhogy a bonyolultabbakra.

victor vacendak 2014.11.27. 16:08:24

@netiltsálle: mert ahogy tudjuk van olyan festék, ami napok után halványulni kezd, ami épp elég az illúzió keltéséhez, hogy valaki rövid idő alatt megőszült. főleg, ha olyan ember számára tűnik így, akivel nem minden nap találkoznak.

Dr_utcai_arcos 2014.11.27. 16:18:06

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Egy átlagos testsúlyú nő nem képes megemelni egy másfél tonnás autót. De mégiscsak szerepelt anno a hírekben, hogy egy balesetnél leemelte az alá szorult családtagjáról. De hülye volt ő is, mert nem olvasott biológiakönyvet. Mondom:biológiakönyvet.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.27. 16:29:39

@ludwigvan:
A fog élő anyag, ahogy az összes csont is. A haj meg nem.
Ha nem hiszed, vágd el a hajadat ott, ahol kinő a fejedből, aztán tedd meg ugyanezt a fogaddal is.
Érezni fogod a különbséget.
A haj a fejedtől 1 mm-re is már halott anyag.

@Dr_utcai_arcos:
Ezt azért megnéztem volna, márészt ott ugye nem kell felemelni a 1,5 tonnát, csak az autó egy kis részét. Ami persze nem 15 kg, de mégsem másfél tonna.
Másrészt teljesen más dologról van szó fiziológiailag.
De gondolom, az agyad idáig már nem ér el.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.27. 16:30:57

@Dr_utcai_arcos:
Gondolom, nemcsak a biológiához, de a fizikához is hülye vagy, javaslom, keress rá az emelők szóra. Egykarú, kétkarú, ilyesmi.

ludwigvan 2014.11.27. 18:35:57

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Csakhogy! Nem csak "élő anyagból" vehet fel anyagot a bőr, hiszen mindenféle kenőcsökből is felszívja a számára szükséges cuccot. Szóval az, hogy a haj nem "él", nem jelenti azt, hogy nem jó pigment-forrás napozás esetén. A "napsugárzás hatására lebomlik a melanin egy része"-elmélet ott sántít, hogy ez csak az első napozásra igaz, ha van egy kis színem, nem csinálja: azaz, megmarad a szőröm feketének.
Nem mondom, hogy igazam van! Sose láttam megőszülni senkit egy nap alatt. De itt a fórumban vannak, akik láttak ilyet, és azzal, hogy lebarmozod meg lehülyézed őket, nem érvelsz az igazad mellett, csak kiabálsz. Úgyhogy, én inkább nekik hiszek, mint az állítólagos biológiakönyvnek, amiben le van írva, hogy márpedig ilyen nincs. :-)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.27. 19:26:59

@ludwigvan:
Ez így van, de a kenőcsnek hozzá kell érni közvetlenül. A hajnak ez csak az első néhány tizedmillimétere. Ráadásul a kenőcsökben oldott állapotban vannak azok az anyagok, amelyeket a fejbőr felvesz, a hajban meg nem. Ha ugyanazt a hatóanyagot egy szilárd kockában a hajadra teszed, nem lesz semmi eredménye.

Én meg nem hiszek - pláne nem messziről jött embereknek, akik, ugye, azt mondanak, amit akarnak -, hanem gondolkodom.
Tudom, hogy az nehezebb. De általában megéri.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.28. 00:32:52

Tenyleg van olyan, hogy stresszhelyzetben hirtelen megoszul egy ember.
Konkretan a Sara Sandor Kronika cimu dokumentum sorozataban mondta egy szemtanu, hogy a Don-kanyarban az urivi hidfo attorese elotti tuzersegi elokeszites soran a rendkivul heves akna es katyusa tuzben egy bajtarsa par ora alatt hofeherre oszult a fedezekeben lapulva

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.28. 03:37:25

@aki mást mond az hazudik:
Ja, egy másik meg azt mondta, hogy neki személyesen Horn Gyula rúgta ki a fogát.

És láttam már a tévében a Csillagok háborúját is. Biztos az is szóról szóra megtörtént.
Aki megjárta a háborút, szeret legendákat mesélni.
Sőt, az is, aki simán csak volt katona, békeidőben. Lódításnak is nevezik.
süti beállítások módosítása