Hipochonder blog

Mítoszok a vitaminokról

2014. november 06. 08:08 - behrens

A hűvös, változékony, őszies idő beköszöntével szervezetünket nem árt felkészíteni arra, hogy ellenállóbb legyen az ilyenkor szokásos megbetegedésekkel szemben. Immunrendszerünk erősítésére, ásványi anyag-készletünk feltöltésére, és egészségünk megőrzésére számos multivitamin-készítmény áll rendelkezésre, azonban néhány tévhitet érdemes eloszlatni szedésükkel kapcsolatban.

"Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezhetjük napi vitaminszükségletünket"

Egyre inkább úgy tűnik, hogy tévhit. Sajnos a manapság nagyüzemileg termelt élelmiszereink, élelmi anyagaink már nem olyan minőségűek és ízűek, mint azok évtizedekkel ezelőtt voltak. A termőföldek ma már sokféle vegyszert, viszont kevesebb tápanyagot tartalmaznak, a levegő és vizeink szennyezettsége pedig egyre nagyobb mértékű. A zöldségeket és gyümölcsöket beérés előtt takarítják be, különböző vegyszerekkel kezelik az érés, a tetszetősebb küllem és a nagyobb hozam elősegítéséért, mindazonáltal szegényesebb a vitamin- és ásványi anyag tartalmuk, mint az őseiké.vi600.jpg

"A vitaminokat nem lehet túladagolni"

Részben tény, részben tévhit. A vízben oldódó vitaminok (például C-vitamin, és a B-vitamin-csoport tagjai) szervezetünk által nem hasznosított része a bevitel után néhány órával kiválasztásra kerül, majd ürül a vizelettel, tehát ezeket nehéz túladagolni. Egyes kutatók esetleges vesét károsító hatásokról számoltak be, azonban ehhez nagy dózisok szedése szükséges. A zsírban oldódó vitaminoknál (A-, D-, E-, F-, és K-vitamin) már előfordulhatnak túladagolási tünetek (például hányás, hasmenés, vérszegénység), hiszen ha hosszabb időn át folyamatosan szedjük, akkor felhalmozódhatnak testünk raktározó szöveteiben (testzsír).

"A vitaminkészítményeket célszerű étkezések közben, vagy közvetlenül utána beszedni"

Tény. Ha az étrendkiegészítőket éhgyomorra vesszük be, akkor sokkal gyorsabban haladhatnak át az emésztőrendszerünkön, ezáltal kevésbé, vagy egyáltalán nem szívódnak fel és nem hasznosulnak. Ugyanakkor, ha az ételeink elfogyasztásával egy időben szedjük őket, akkor az aktívabb emésztési folyamatok miatt hatékonyabban hasznosulnak a hatóanyagok a készítményekből.

"A gyógyszerekkel együtt hatékonyabbak"

Részben tény, részben tévhit. A szedésük által meggyorsítható a gyógyulás folyamata, ezért kiegészítő terápiaként hasznosak lehetnek. Fontos azonban, hogy a gyógyszerekkel soha ne vegyük be egy időben a vitaminokat, hiszen csökkenthetik egymás hatását, de akár kedvezőtlen hatással is lehetnek ránk nézve. A gyógyszerek szedése után feltétlenül várjunk egy-másfél órát a vitaminkészítmények bevételéig. A vitaminok szedéséről feltétlenül tájékoztassuk kezelő orvosunkat, kifejezetten akkor, ha gyógyszer felírását látja szükségesnek.

Vitaminokkal kapcsolatos tévhitekről itt olvashat bővebben.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr106869129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomuser1 2014.11.07. 10:10:59

lementem a gyóccertárba, mert megtudtam, h az egészséges táplálkozás nem biztosítja a normális vitaminbevitelt, de a vitamonok dobozán meg nagybetűkkel felírva:
a vitaminpótlás nem hejjettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást!
/itt végtelen ciklusba estem, valaki indítson újra, köszi..

WildBear 2014.11.07. 15:25:35

Eléggé nesze semmi, fogd meg jól cikk..
süti beállítások módosítása