Hipochonder blog

Szokatlan ókori orvosi technikák

2014. október 30. 07:30 - behrens

Az orvosok vélhetőleg nem akarnak nekünk ártani, de a történelem azt mutatja, hogy a gyógyítás sokszor bizony ezzel a veszéllyel járt. Bár az ókoriak meglepően kifinomult ismeretekkel rendelkeztek a sérülések és betegségek terén, félresikerült gyógyítási kísérleteik során gyakran folyamodtak vérfagyasztó módszerekhez. Ismerjünk meg néhány eleink által használt, meghökkentő, gusztustalan, vagy épp borzalmas terápiát.

Köpölyözés

A gyógyítók évezredeken át ragaszkodtak ahhoz az elképzeléshez, hogy a betegségeket a testben rekedt „rossz vér” okozza. Az érvágás vagy köpölyözés valószínűleg az ókori suméroktól és egyiptomiaktól ered, de egészen a görögökig és rómaiakig nem vált általános gyakorlattá. Befolyásos orvosok, mint Hippokratész és Galen kitartottak amellett, hogy az emberi testben négy alapvető testnedv (humor) kering, a sárga epe, a fekete epe, a nyálka és a vér, és ezeket egyensúlyban kell tartani ahhoz, hogy megőrizzük az egészséget. Ezen gondolatmenet alapján, a lázas vagy más tünetekkel jelentkező betegeket gyakran a vér túlzott bőségével diagnosztizálták, és hogy helyreállítsák a test harmóniáját, egyszerűen eret vágtak a betegen, és némi vért csapoltak le a testéből. Erre a célra olykor piócákat is alkalmaztak.Blood_letting620.jpg

Bár az eljárás a vérveszteség miatt könnyen torkollhatott véletlen halálesetekbe, a flebotómia egészen a 19. századig az orvoslás egyik alapvető technikájának számított. A középkori orvosok szinte mindenre ebben látták a gyógymódot a torokfájástól a pestisig, és sok borbély is felvette szolgáltatásai közé az érvágást a hajvágás és borotválás mellett. Az érvágás végül kiment a divatból, miután az új kutatások bebizonyították, hogy talán többet árt, mint használ, de a piócákat és a kontrollált érvágást továbbra is használják néhány ritka betegség kezelésére.

Trepanáció

Az emberiség által legrégebben használt operációk egyike egyben talán az egyik legborzalmasabb. Mintegy 7000 évvel ezelőtt a trepanáció, azaz a koponyalékelés egyet jelentett a gyógyítással, ám a kutatók a mai napig sem tudják biztosan, hogy ez a műtéti forma hogyan és miért alakult ki. Az általános teória szerint a törzsi rituálé valamilyen formája volt, vagy esetleg így akarták szabadon engedni a testet megszálló gonosz szellemeket. Megint mások szerint inkább epilepszia, fejfájás, fekélyek és vérrögök kezelésére használták. A Peruban talált lékelt koponyák azt sejtetik, hogy sürgősségi kezelés is lehetett, amikor koponyasérülés esetén kitisztították a sebből a csontszilánkokat, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy sok beteg túlélte a beavatkozást.trep620.jpg

Higany

A mérgező higanyt egy időben elixírként és lokális orvosságként használták. Az ókori perzsák és görögök kenőcsként használták, és a második századi kínai alkimisták is méltatták a folyékony higany és a vörös higanyszulfid érdemeit, mivel azt hitték, hogy meghosszabbítja az életet és fokozza a vitalitást. Néhány gyógyító még azt is állította, hogy a higanytartalmú italok fogyasztásával örökké élhetünk, sőt még a vízen is képesek leszünk járni. Eme elképzelés egyik leghíresebb áldozata Qin Shi Huang kínai császár, akit feltételezhetőleg egy halhatatlansággal kecsegtető higanytabletta vitt a sírba.hig620.jpg

A reneszánsz kortól a 20. századig a higanyt a szexuális úton terjedő betegségek, például a szifilisz kezelésére használták. Miközben néhány beszámoló a kezelés sikeréről számol be, az igazság az, hogy a betegek gyakran haltak bele a higanymérgezés okozta máj és vesekárosodásba.

Ganékenőcs

Az ókori egyiptomiak figyelemreméltóan jól szervezett egészségügyi rendszerrel rendelkeztek, melyben specifikus kenőcsökre szakosodott orvosok is helyet kaptak. Az általuk felírt orvosságok azonban olykor igen orrfacsaróak voltak. Gyík vér, döglött egér, sár és penészes kenyér gyakran szerepelt a lokális készítmények összetevői között, a nők libidóját pedig nem egyszer lónyállal próbálták felkorbácsolni.animal-dung.jpg

Még ennél is visszataszítóbb módszer volt az állati és emberi ürülék terápiás alkalmazása. Az i.e. 1500-ból való Ebers papirusz szerint a szamár, a kutya, a gazella ürüléke és a légypiszok is gyógyító tulajdonságokkal bír, ráadásul még a gonosz szellemeket is távol tartják. Miközben ezek a bűzös orvosságok olykor tetanuszhoz és más fertőzésekhez vezettek, nem minden esetben voltak teljesen hatástalanok, mivel kutatások azt mutatják, hogy bizonyos állatok ürüléke antibiotikus anyagokat tartalmaz.

Kannibál kúra

Egy időben az orvosok a fejfájásra, izomgörcsre vagy akár gyomorfekélyre egyszerűen emberi hús, csont és vér fogyasztását írták fel. A „hulla orvosság” évszázadokig zavarba ejtően elterjedt gyakorlatnak számított. A rómaiak azt hitték, hogy az elesett gladiátorok vére gyógyítja az epilepsziát, és a 12. századi patikusok pult alól árulták az Egyiptomból elrabolt múmiák porát. Később, a 17. századi Angliában II. Károly „Királyi Cseppeket” kortyolgatott, azaz egy „roboráló” italt, amit porrá zúzott emberi koponyából és alkoholból készítettek.cc.jpg

Ezek a kannibál gyógyszerek állítólag mágikus tulajdonságokkal bírtak. Azt gondolták például, hogy egy halott maradványainak elfogyasztásával a halott lelkének egy részét is magunkhoz vehetjük, ami életerőt és jó közérzetet biztosít. A felírt „orvosság” azaz testrész gyakran megfelelt a betegség helyének: így fejfájásra koponyát, izomfájdalmakra húst írtak fel. Azonban nem mindig lehetett könnyen hozzájutni ezekhez a gyógyszerekhez, ezért a betegek gyakran vonszolták ki magukat a kivégzésekre abban a reményben, hogy kapnak egy pohárkával a kivégzett véréből.

Kóborló méh

Az ókori görög orvosok úgy hitték, hogy a női méh egy teljesen különálló teremtmény saját tudattal. Platón és Hippokratész írásai szerint, ha a nő hosszú ideig hajadon marad, akkor a méhe, ami szerintük egy gyermek kihordására kész élő állat, egyszerűen elszabadul és vándorútra kel a nő testében, ami fulladást, rohamokat és hisztériát okoz. Ez a furcsa diagnózis valamilyen formában a római vagy és bizánci időkig tartotta magát, vagyis jóval az után is fennállt, hogy az orvosok rájöttek, hogy a méhet szalagok rögzítik a helyére.

Hogy megelőzzék a méh elcsavargását, az ókori nőknek azt tanácsolták, hogy menjenek férjhez korán és annyi gyereket szüljenek, amennyit csak tudnak. A sajnálatos módon már „elszabadult” méhre, az orvosok terápiás fürdőket, infúziókat és masszázst írtak fel, hogy megpróbálják a makacskodó szervet visszakényszeríteni a helyére. Előfordult, hogy a beteg fejét kénfüsttel fújták be, a lába közötti területet viszont kellemes illatú kenőcsökkel kenték be, azon logika szerint, hogy a méh ily módon a bűztől a kellemes illat felé vándorol, azaz visszamegy a saját helyére.

Babilóniai koponyakúra

Az ókori babilóniaiak szerint a legtöbb betegség démoni erők munkálkodásának következménye, vagy egyszerűen az istenek büntetése a múltbéli rossz cselekedetekért. Az orvosok inkább papok voltak, mint a mai értelemben vett gyógyítók, ezért a terápiából sosem hiányozhatott a mágia. Például, ha a beteg a fogait csikorgatta, akkor a gyógyító rögtön tudta, hogy egy halott családtag szelleme így próbál kapcsolatba lépni az alvó beteggel. Az ókori nekromantikus szövegek szerint az orvosok ilyenkor azt javasolták, hogy a beteg aludjon egy hétig egy koponyával az ágyában, hogy elűzze a szellemet. A biztosabb siker érdekében pedig a legjobb, ha a koponyát minden éjjel hétszer megcsókolja.babylonian-priests.jpg

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr386841287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandika57 2014.10.31. 04:12:18

Ebben a témában tudom ajánlani Ráth Végh István műveit. Szenzációsak.
Legismertebb: Az emberi butaság kultúrtörténete

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.31. 05:48:47

Ezek egy része a XIX. század elején is használatban volt még.

Izo 2014.10.31. 06:01:58

Egyes vélemények szerint a homeopátia sikere annak köszönhető, hogy sok akkori gyógymóddal szemben legalább nem ártott.
Azért a mai orvosokat sem kell félteni. A szellemeken már talán túl vagyunk. De gyanítom, hogy pl. a rákgyógyító módszereinken száz év múlva ugyanígy fognak szörnyülködni.

midnight coder 2014.10.31. 07:35:46

Szerintem 500 év múlva a röntgenenre, a kemoterápiára, a korszerű táplálkozásra és az általában az egész mai orvoslásra kb. ugyanúgy fog nézni a kor embere, mint mi az akkori gyógymódokra.

cenzuratroll bosszanto 2014.10.31. 07:48:39

@maxval birca hozzászóló:

Közírókám, te mindenben ennyire tájékozott vagy? Jó az XX. század közepének is.

cenzuratroll bosszanto 2014.10.31. 07:53:02

@maxval birca hozzászóló:

De, hogy megnyugodj mennyire "tájékozott" vagy, a köpölyözést még ma is alkalmazzák. 5-6 éve élőben is láttam. És ez bártmennyire is fájdalmas a tudásodnak, a XXI. század. Kedvenc államformádban a balkánon még ma is bőven alkalmazzák, ha egy kicsit eltávolodsz az internettől és nem egész nap azt lesed, hol lehet orbánt fényezni, még te is találhatnál megfelelő gyógyítót.

Reszet Elek 2014.10.31. 08:07:08

Elektrosokk-terápia, lobotómia stb., az emberi ostobaság végtelen bugyra ma is nyitva van.

Big Blaster 2014.10.31. 08:31:12

@midnight coder: Na ez ebben a formában nem igaz. A mai orvostudomány módszerei jellemzően biológiailag megalapozottak, működnek és hatásosak. Miért mosolyognák ezt meg a késői leszármazottaink? A kereket, mint találmányt sem tartjuk korszerűtlennek, pedig több ezer éve találták fel, de attól még teljesen jól használható ma is. Nem az a gond, ha valami régi, hanem az, ha már akkor is kérdéses volt a hatásossága, amikor divatban volt. Az írásban említett "gyógymódok" ebbe a kategóriába tartoznak.

protézisesh 2014.10.31. 08:31:45

a köpölyözés meg az érvágás kurvára nem ugyanaz! A köpölyözésnél csak "kiszívják" a bőrt, piros foltok lesznek (www.gerinc-klinika.hu/ma_files/kopolyozes.jpg) az érvágásnál meg kivéreztetik...

Alick 2014.10.31. 09:07:39

@Big Blaster: "A mai orvostudomány módszerei jellemzően biológiailag megalapozottak, működnek és hatásosak."

Tüneti kezelés, mellékhatások és jópár pszichiátriában alkalmazott módszer miatt sok ma eljárást primitívnek fognak majd tartani...

www.youtube.com/watch?v=a3SpPgkHaZc

:)

afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~ 2014.10.31. 09:11:35

@Big Blaster: azért, mert egyszer eljutnak arra a pontra, hogy egészben tekintenek egy emberre, nem a szerv betegségét nézik, megközelítik minden oldalról, főleg lelki oldalról, TOVÁBBÁ mikor rájönnek, hogy milyen energia-rezgési problémák állnak a háttérben, akkor elég lesz preventív módon befeküdni napi 5 percre egy rezgéstartományba, ami elősegíti az egészségesen maradást, de a betegséf gyógyítás is hasonszőrű lesz, csak lassabb. ide kén eljutni.

afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~ 2014.10.31. 09:23:17

a koleszterin-csökkentők, vérnyomáscsökkentők, vércukorbeálítások mind-mind olyan dolgok, amik elkerülhetőek lennének, és több bajt okoznak, mint előnyt.
kiemelném a koleszterincsökkentőket, amik a legnagyobb bizniszt jelentik, folyamatosan csökkentik amerikában az "irányadó, normális értéket" úgy, hogy valódi összefüggést senki nem tudott mutatni a magas koleszterin és az infarktus között. jellemző, pl., hogy az infarktusos betegek nagyobb részének nincs magas koleszterinje. a gyógyszerlobbit kéne megszüntetni. 5 éve milyen reklámok mentek? étel, stb. ma megnézel egy blokkot, 10ből 8 gyógyszerreklám. ekkora biznisz.

porthosz 2014.10.31. 09:44:25

Na meg aztán a rák kelezésre használt kemó semmivel sem jobb mint az érvágás és kb. pont ugyanannyira hatékony is...

Gazz 2014.10.31. 09:51:24

Elég brutál. De a higany egyébként tényleg hathat bizonyos esetekben, sok baktérium érzékeny rá. Viszont mivel felhalmozódik a szervezetben, ezért előnyei max rövidtávon voltak, hosszútávon nagyon nehéz tőle megszabadulni, és jelentősen megrövidíti az életet.

Gazz 2014.10.31. 09:53:21

@protézisesh: jogos. A Polanski féle "Vámpírok bálja" című filmben van is egy ilyen köpölyözéses jelenet.

redriot77 2014.10.31. 10:45:44

Ganékenőcs. Hallgassuk meg együtt az amerikai Nile együttes témába vágó világslágerét! :)

www.youtube.com/watch?v=VgbOXd8Drqc

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2014.10.31. 11:10:00

@afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~: a múlt héten ültem le a tévé elé (kb egy éve nem néztem "aktívan"tévét) és bassza meg, 5 reklámból 4 valami gyógyszer volt

UFP P 2014.10.31. 19:18:53

ennyi kicseszett idiótát. az ember arra számítana, hogy a cikket elolvasván összegyűlünk a komment szekcióban, és megmosolyogjuk az elfeledett idők primitív embereit és orvoslását, erre a sok retardált nekiáll összehasonlítani az akkori orvoslást a maival. hát elmondanám nektek, hogy nem vagytok semmivel sem értelmesebbek azoknál, akik azt hitték hogy ha szart eszel nem csesztetnek a szellemek. szálljatok magatokba, és tegyétek meg azt a szívességet az emberi faj picit is értelmesebb részéneknek, hogy kurva messzire egy lakatlan szigetre költöztök a gyógyító energiák, a természetes gyógymódok, és a képzeletbeli barátaitok közé, és hagyjátok a francba az oltásokat. éljetek boldogan.

OFF

midnight coder 2014.10.31. 19:28:09

@Big Blaster: Az amit ma táplálkozástudománynak neveznek, kb. ugyanannyira megalapozott mint a ráolvasások. Tegnap előtt a tojás egészséges volt, tegnap méreg mert csúnya gonosz koleszterin van benne, ma nem annyira méreg mert jó koleszterin van benne. A sófogyasztás ellen küzd ma minden hithű diatetikus, ugyanakkor létezik tanulmány ami alapján hosszú távon nem sikerült vérnyomáscsökkenést előidézni a sószegény diétával. A tej élet erő egészség, de tegnap volt az indexen hogy nincs összefüggés a csonttörések valószínűsége és a magas tejfogyasztás között, sőt... Ez kb. olyan, mint ha a matematikában a PI értékét egyszer 3.14-nek, máskor 5-nek, később pedig 15-nek állapítanánk meg. Még hogy biológiailag megalapozott... Ja, csak a csodálatosan megalapozott megállapítások kb. 5 évente változnak.
A higany ókori alkalmazásán ma nyilván szörnyülködünk. De akkor nem tudtak jobbat. És lehet, hogy sok esetben segített is - ami azt jelenti, hogy azonnal nem halt bele a betegségbe az illető. Ma ugyanez a helyzet a kemoterápiával. Messze nem megbízható, iszonyú rombolást végez a szervezetben, de jelenleg a kuruzslóink nem tudnak jobbat. Ez van, ezt kell szeretni, még mindig több esélyed van ha használod mint ha nem.
Kb. ugyanez a helyzet a röntgennel. Egyfelől másképp a dokik nem tudnának benézni a szervezetedbe (max. ultrahanggal, de az nem mindenre jó), másfelől a doki aki a gépet kezeli lehetőleg másik szobából teszi ezt - mivel pontosan tudja hogy mennyire káros. De itt sincs jobb.

midnight coder 2014.10.31. 19:37:23

@UFP P: A dokiknak volt pár áttörésük a középkor óta: a higiénia, az antibiotikumok, a fájdalomcsillapítás, a röntgen, vércsoportok, vitaminok, inzulin. De azóta eléggé stagnál a történet. Sőt, annyiban még romlott is a helyzet, hogy egyre több az antibiotikum rezisztens baktériumtözs. Ezekkel a bakterekkel már nemigen tudunk mihez kezdeni, a rákkal is csak nagy szerencsével és csak néhány fajtára, a cukorbetegségre sincs igazán jó megoldás csak tüneti kezelés, a vírusokkal sem nagyon tudunk mihez kezdeni, kivéve talán az AIDS-et, de ott is csak késleltetni tudjuk az elkerülhetetlent. Nincs megbízható szervátültetés, a mesterséges szervek készítésénél is igazán csak a műfogsor az ami jól megy.

Reszet Elek 2014.10.31. 21:56:18

A gyógyszerlobbi tényleg gond. Hiába a betegség nagy biznisz, nagyobb mint az egészség. Másrészről elnézegetve némelyik egészségmegőrző kúrát, táplálékkiegészítőt, diétát sokkal inkább a betegségek szálláscsinálójának tűnnek és csak növelik az üzletet.
Táplálkozás terén meg baromi elmaradások vannak. Elég gáz hogy egy sokmilliós evolúción keresztülment biológiai szerveződést úgy tekintenek mintha valami ember csinálta ócska gép lenne.

Big Blaster 2014.11.03. 18:26:58

@Alick: Nem állítom, hogy nincs még hová fejlődni, de amit most művelnek orvostudomány címén, az mégis csak tudományos alapokon nyugszik szemben a cikkben említett kezelésekkel. A hatásossággal bizonyos esetekben lehet vitatkozni, de lenne nagy sírás-rívás és döbbenet, ha visszatérnénk a középkori orvosláshoz és pl. az átlagéletkor rövid időn belül megfeleződne.

Big Blaster 2014.11.03. 18:31:28

@afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~: Ezt az energiás-rezgéses témát inkább hagyjuk. Vagy eleve nincs semmi realitása vagy kb. akkor fognak működni ezek a technikák, ha sikerül egy embert teleportálni. Persze úgy, hogy a tudata is megmarad.

Big Blaster 2014.11.03. 18:44:41

@midnight coder: A táplálkozás tudományról nekem sincs jó véleményem az általad is említett okok miatt. Ennek ellenére valószínűleg nem minden hülyeség, amit állítanak. Kemoterápiáról nem tudok véleményt alkotni. Szerencsére eddig nem volt rá szükségem és remélem, ez így is marad. Minden esetre inkább vetném magam alá egy ilyen kezelésnek, mintsem hogy elmenjek egy Vargha Zoltán féle valódi kuruzslóhoz.
A röntgen sokkal hasznosabb, mint amennyi kárt okoz. Az orvosnak azért kell átmenni az ólom falú szobába, mert egyébként egy nap alatt nagyobb dózist kapna, mint te egész életedben.

Alick 2014.11.04. 12:55:42

@Big Blaster: mondjuk azt, hogy az egyes korokban a megismerés megfelelő szintjeire alapozták a gyógyítást. Régen is voltak a korabeli élettani elképzelésekhez képest működő gyógymódok... egyik kedvencem a pulzusdiagnosztika, amelyik erősen emlékeztet a mai műszeres szívfrekvencia-variabilitás kiértékelés módszerére... :)

qveqve 2017.11.13. 19:11:50

A penészes kenyér nem hülyeség. Penicillint tartalmaz ami az első antibiotikum, rákenték a sebre és nem fertőződött el.
süti beállítások módosítása