Hipochonder blog

Hat hordozható és telefonos egészségügyi alkalmazás, melyeknek van értelme

2014. október 20. 07:30 - behrens

Az Apple okos karórájának piacra kerülésének sikere is azt bizonyítja, hogy a hordozható egészségügyi alkalmazásokra egyre nagyobb az igény, illetve, hogy azok egyre népszerűbbek. Mindemellett kitűnő motivációs eszközei az egészségesebb életmódnak. Vannak, melyek bizonyos büntetésekkel próbálják rávenni a felhasználót a régi rossz szokások elhagyására, míg a legnagyobb cégek által szponzoráltak (IBM, Intel, Jawbone stb.) egészen fantasztikus ötletekkel állnak elő.

Watch my step

A Watch my step alkalmazás a Pebble okosórájával használható. Olyan beállítást tesz lehetővé az órán, mely vészjelzést küld a beteggondozónak, ha az óra tulajdonosa elesik. Az alkalmazás 10 másodperces visszaszámlálással teszi lehetővé a felhasználónak, hogy az „igen” vagy „nem” jelzésre kattintva jelezzék, hogy fel tudnak-e állni az esést követően, vagy sem. Az alkalmazás a Google Maps használatának segítségével értesíti a beteggondozót a baleset pontos helyszínéről.step494.jpg

Body sense

A Body Sense fejlesztőinek csapata arra törekedett, hogy túllépjen az agyrázkódást érzékelő alkalmazáson, és a test egyéb részeit – különösen a törzset - érő erősebb ütéseket mérő, beépített érzékelőkkel ellátott pólót fejlesztett ki. A sportrajongó, és szabadidejében sokat sportoló fejlesztő csapatnak az ötlet orvosi egyetemistákkal való beszélgetés után jött, mikor megtudták, hogy számos sportsérülést félrediagnosztizálnak, mert az orvos nincs kellően tájékoztatva arról, hogy az ütés hol és milyen erővel érte a beteget. Az általuk fejlesztett póló – melyet főleg profi sportolóknak ajánlanak – alsó öltözékként is hordható, és a potenciálisan veszélyes ütések, sérülések mellett azt is méri, mennyire van formában a felhasználó.sense494.jpg

Scolio

A gerincdeformitások 80 százalékát a scoliosis (gerincferdülés) adja, mely betegség az esetek közel 70 százalékában kezeletlen marad. A Scolio névre hallgató alkalmazás célja, hogy előre figyelmeztessen a betegség potenciális kialakulására, anélkül, hogy diagnózist állítana fel. A lényeg, hogy figyelmeztesse a felhasználót arra, hogy tünetei alapján érdemes orvoshoz fordulnia, és a betegséget időben felismerjék és kezeljék. Az alkalmazás a testtartást, illetve annak során a vállak és a csípő helyzetét méri, illetve figyelembe veszi a fejfájások, gerincfájdalmak és lábfájások gyakoriságát. Az otthon kényelmében könnyen és egyszerűen használható bárki számára. Az alkalmazásnak köszönhetően egy iPhone segítségével ma már bárki felismerheti a gerincferdülés tüneteit, és ha az app szerint gerinc deformitása van, időben kezeltetheti azt.scolio417.jpg

Quitli

Mindenkinek van olyan rossz szokása, amitől szeretne leszokni, és ehhez gyakran csak egy figyelmeztetésre van szükségünk, hogy amit teszünk, azt meg fogjuk bánni. A Quitli ezeket a pillanatokat jegyzi meg, illetve figyelmeztet ezek gyakoriságára. A Quitli a pólóra/ingre tűzve hordható, és profi érzékelőinek segítségével tudja, ha a felhasználó a liftet választja a lépcső helyett, figyelmezteti, ha nem megfelelő, görnyedt a testtartása. Beépített füstjelzője segítségével megjegyzi, hogy milyen gyakran gyújt rá, mikrofonja segítségével pedig érzékeli, ha recsegteti az ujjait. Monitorozza a felhasználó aktivitását, és figyelmezteti, ha túl sokáig ül mozgás nélkül egy helyben, és azt is figyeli, milyen gyakran marad fent késő estig. A Quitli azt is megjegyzi, milyen gyakran vásárol gyorsételt, illetve milyen gyakorisággal tér be olyan üzletbe, melyet előzőleg a beállítások során feketelistára tett! Mindezekről részletes statisztikát ad, és ha a felhasználó engedélyezi, motivációs céllal a Facebookon is közzétesz az egyes viselkedéseket (pl. minden olyan alkalmat, mikor lift helyett a lépcsőt választotta).

A Quitli fejlesztői remélik, hogy az alkalmazásuk segítségével bárki hamarabb válhat azzá az emberré, amilyennek szeretné magát látni.qu640.jpg

FitFactor

A FitFactor a pozitív és negatív következmények vegyes használatával próbálja a felhasználót a napi sportteljesítmény elérésére rábírni. Ennek érdekében többek között a felhasználónak meg kell adnia a kedvenc weboldala címét, és az alkalmazás mindaddig blokkolja azt, míg a kitűzött napi cél nem teljesül. Ez lehet egy bizonyos lépésszám elérése, vagy a megfelelő testtartás a számítógép előtt dolgozva. Egy hordható android készülék méri a lépésszámot, és a FitFactor android alkalmazással követhető a fejlődés.

Third Eye

Mi mindent csinált tegnap? Gondoljon bele, mennyivel másképp alakult volna a napja, ha nem lát! A látássérültek számára mindennapi probléma, hogy nem tudják megkülönböztetni a gyógyszereiket, a pénzt amivel fizetniük kell, vagy a visszajárót.

A Third Eye névre hallgató alkalmazás a Google szemüveghez fejlesztett innovatív számítógépes látó program. A felhasználónak egyszerűen csak annyit kell mondania, hogy „Szemüveg, ismerd fel ezt!” és a „Third Eye” analizálja a tárgyat, majd hangosan kimondja az eredményt. A program szinte minden tárgyat felismer, beleértve a pénzt, gyógyszereket, háztartási eszközöket és feliratokat is.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr586797937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása