Hipochonder blog

Szükségesek-e a terhesvitaminok?

2014. október 16. 07:45 - behrens

A várandós nő számára mindennél fontosabb a születendő gyermek egészsége. A terhesvitaminokkal (szebben csengő néven magzatvédő vitaminokkal) kapcsolatos kérdések leggyakrabban a következők: tényleg érdemes rendszeresen szedni ezeket? Nem elég csupán kellő gondossággal összeállított étrendet bevezetni? Egyáltalán, mikortól szedhetők, már a terhesség tervezésekor, vagy elegendő csupán a várandósság felismerésének pillanatától? Milyen a megfelelő készítmény?

Nyitott gerinc és más

A fejlődési rendellenességek lehetnek genetikai (azaz, örökletes), és környezeti hatásokra kialakuló (azaz szerzett) eredetűek. Ezek közül is viszonylag gyakorinak számítanak az idegrendszert érintő fejlődési zavarok, legfőképpen az agy és a gerincvelő fejlődési zavar, mely anencephaliához, illetve nyitott gerinchez vezethet: statisztikák szerint mintegy ezer fogantatásra jut legalább 2-3 ilyen. 

 Kell bizony

Hogy valóban megéri-e ezen készítmények szedése, a tudományos válasz egyértelműen igen: számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a magzati élet első heteiben optimális mennyiségben rendelkezésre álló egyes anyagok (elsősorban folsav, bizonyos vitaminok és ásványi anyagok) jelentős mértékben képesek csökkenteni a veleszületett idegrendszeri (és egyéb) fejlődési rendellenességek kockázatát. Ha csak a folsavra hegyezzük ki a dolgot, már ott is látható szignifikáns eredmény.

A folsav mellett azonban számos egyéb vegyületre is szükség van, melyek kisebb arányban ugyan, de szintén elengedhetetlenek az embrió optimális fejlődéséhez. sch.jpg

A kockázatok mérséklése

A tudósok, kutatóorvosok, gyakorló szülészek és gyermekorvosok együttes munkásságának eredményeképpen nemzetközi ajánlások születtek az egyes vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok várandósság idején javasolt ideális mennyiségéről. Ezt a sem túl kevés, sem túl nehéz adagolást azonban még a legkiegyensúlyozottabb étrenddel is csak igen nehéz tartani, az így elkészített ételek változatosságáról nem is szólva. Ennél jóval egyszerűbbnek, és hatékonyabbnak tűnik mindezen anyagokat egyetlen tabletta formájában a szervezetbe juttatni. Természetesen, mindez nem azt jelenti, hogy aki változatos étrendet folytat, de nem fogyaszt magzatvédő vitamint, az mindenképpen árt a méhében fejlődő magzatnak. Nagy valószínűséggel a születendő gyermeknek semmi baja nem lesz, itt csupán kockázatokról, s a kis kockázatok további csökkentésének lehetőségeiről van szó.

Már a terhesség előtt érdemes szedni

A petesejt a megtermékenyítést követő 7.-8. napon kezd beágyazódni a méh falába, s kb. a 15. naptól elkezdődik a későbbi szerveket felépítő sejtek differenciálódása, a szervek kezdetleges fejlődése. Az idegrendszert alkotó sejtek ekkor osztódnak, fejlődnek a legintenzívebben, és ezzel párhuzamosan, ebben az időintervallumban a legsérülékenyebbek is. Mivel a várandósság ezen szakasza még rendszerint rejtett az édesanyák előtt, a kérdésre, hogy mikortól érdemes a vitaminok szedését elkezdeni, meg is kaptuk a választ: hónapokkal a terhesség tervezése előtt, hogy a szervezet eleget raktározhasson a szükséges vitaminokból, ásványi anyagokból, nyomelemekből.

Ma Magyarországon többféle, kifejezetten várandós kismamák számára előállított magzatvédő vitamin-komplex kapható a forgalomban. És akkor még nem beszéltünk a szomszédos országokból beszerezhető hasonló szerekről. Javaslatok alapján mindenképpen olyan vitaminkomplexet érdemes választani, mely országunk földrajzi adottságait (flóránk és faunánk, talajaink alapvető ásványi anyag, vitamin, nyomelem tartalma), illetve népünk egyéni adottságait figyelembe veszi. Ez csupán annyit jelent, hogy például egy eszkimó és egy magyar édesanya szervezete nem feltétlenül ugyanazokban a vitaminokban, ásványi anyagokban szenvedhet hiányt. Szintén érdemes figyelembe venni az egyes vitaminkomplexek egyéni tolerálhatóságát: sok kismama az egyik készítménytől folyton rosszul van, míg a másikat szedve kutya baja.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr206795191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melee 2014.10.17. 07:23:46

Megkérdezték a gyógyszergyártó céget, hogy érdemes-e szedni a terhes/magzatvédő vitamint, és láss csodát, igent mondtak.
A mellékhatásokról, és azok gyermekre gyakorolt hosszútávú hatásáról miért nem írtak? Mert az első kínos, a másodikról meg nem tudnak semmit, értem.
Úgy tűnik azt is elfelejtették, hogy a tabletta csak a terhesség első 12 hetében igazán hatásos, onnantól exponenciálisan csökken a hatásfoka, és beáll egy konstans szintre, ami semmivel sem nyújt többet mint egy változatos salátástál, egy kis hal meg két különböző gyümölcs.
Ha valaki mindennap eszik olajos magvakat (dió, mogyoró, stb.) mindennap folsavat fogyaszt, ez az amit igazán érdemes már a terhesség előtt, mert ez gátolja a genetikai rendellenességeket. A pár dekás magzat nem vesz fel annyi ásványi anyagot, ami az anya szervezetét megterhelné. A 12 hét után gyakorlatilag megszűnik a genetikai rendellenességek veszélye, ezzel együtt a nagymértékű folsavfogyasztás szükségessége. Innentől a vitamintabletta nem több, mint egy bármely más ásványi tablettáé. Tény, hogy a magzat növekedésével nő az ásványianyag igény, de ez étrendből nyugodtan pótolható. De tény, hogy a legkényelmesebb napi egy tablettát bevenni, és megmagyarázni, hogy ez a legjobb.
Javaslom még ezt a cikket: divany.hu/poronty/2013/10/31/terhesvitaminok/

sas70 2014.10.17. 09:29:20

@Melee: Azért elég pontos kutatási eredmények vannak, amik igazolják, hogy a magzatvédő vitamin igenis hatásos és megelőzhető vele, néhány fejlődési rendellenesség, amiből egy is sok. Pár országban már ingyenes, vagy eleve bizonyos alap élelmiszerekbe keverik a magzatvédő vitamint. Ezeket Czeizel professzor munkája elég hitelesen bizonyította. De tételezzük fel, hogy teljesen hülyeség az egész, mert a magyar okosoknak semmi nem elég. Egy leendő anya, ennyit nem tehet meg a születendő gyermeke egészségéért? A társadalomnak pedig mi az olcsóbb, megelőzni pár ezer forintból vagy hosszasan kezelni egy nyitott gerinccel született gyereket milliókért?

Melee 2014.10.18. 09:41:39

@sas70: Ne keverjük a dolgokat, és ne akarj olyasmit rám verni, amit nem írtam.
Nem vitattam, hogy a magzatvédő vitamin hatásos. Azt írtam, hogy egyrészt hosszútávú hatásai a magzat szempontjából ismeretlenek, másrészt ha a leendő anya tudatosan táplálkozik, akkor elérheti a magzatvédő vitamin hatását természetes úton, harmadrészt a sokat emlegetett genetikai rendellenességek kialakulásának veszélye a terhesség 12. hete után nullára csökken, de ezt egyetlen magzatvédő vitamin sem reklámozza.
" Egy leendő anya, ennyit nem tehet meg a születendő gyermeke egészségéért?" Ez egy sokat emlegetett mondat. De, megtehet. Megteheti azt is, hogy két-három naponta vesz friss zöldséget és gyümölcsöt, és azokat naponta fogyasztja.
Valamint azt is megteheti, hogy megissza a javasolt napi 2,5 liter vizet, mert a magzatnak jobb ha az anyuka kicsit többet iszik a javasolt 2 liternél, mint ha kevesebbet. Mert egy leendő anyuka ezt is megteheti születendő gyermeke egészségéért, vagy nem? Apropó, te hány leendő/jelenlegi anyukát ismersz, akik tudatosan figyelnek/figyeltek a napi folyadékbevitelre? Na ezért írtam, hogy bevenni egy tablettát a legkönnyebb.
süti beállítások módosítása