Hipochonder blog

Rengeteg a toxikus fém az e-cigaretta másodlagos füstjében

2014. október 14. 10:00 - behrens

A Dél-Kalifornia Egyetem kutatói megállapították, hogy az e-cigaretták másodlagos füstje ártalmas fémeket tartalmaz, méghozzá némelyiket jelentősen nagyobb mértékben, mint a hagyományos cigaretták füstje.

A másodlagos füst egyrészt a dohányos által kifújt füstből, másrészt a dohánytermékből eredő füstből áll.

A Prof. Constantinos Sioutas vezetésével készült tanulmányt a Journal of Environmental Science, Processes and Impacts szakmai folyóirat épp akkor közölte, amikor a World Health Organization (WHO) előállt az e-cigaretták beltéri használatát tiltó javaslatával.

A milánói Országos Rákkutató Intézet (Fondazione IRCCS Instituto Nazionale dei Tumori) tanulmánya megmérte az e-cigaretták másodlagos füstjében jelen lévő káros anyagok szintjét, hogy ezzel értekése információkat nyújthassanak a szabályozó hatóságoknak.

Megállapították, hogy az e-cigaretták másodlagos füstjében összességében 10-szer kevesebb az ártalmas részecske, és szinte nincs jelen organikus karcinogén, ami valószínűleg azért van így, mert nem égetnek el organikus anyagot a hagyományos cigarettához hasonló módon.e-cigi630.jpg

Ám azt is megállapították, hogy az e-cigaretta füstje krómot tartalmaz, ami a hagyományos cigaretta füstjében nincs jelen, és nikkel is, méghozzá négyszer nagyobb koncentrációban, mint a normál cigaretta füst. A kutatók szerint más toxikus fémek is jelen voltak a füstben, mint ólom és cink, bár ezek szintje a normál cigarettákhoz képest alacsonyabb volt. Prof. Sioutas szerint

 „Eredményeink azt mutatják, hogy összességében az elektromos cigaretta kevésbé ártalmasnak tűnik, mint a hagyományos, de a toxikus fémek, mint nikkel és króm emelkedett szintje aggodalomra ad okot.” 

"A szigorúbb gyártási standard csökkentheti a fémek mértékét"

A kutatócsoport szobákban és irodákban vezette le e vizsgálatokat, mivel ahogy a vezető szerző Arian Saffari elmondta, ezekben a helyiségekben merül fel legnagyobb valószínűséggel a másodlagos e-füst expozíció lehetősége, más szóval ezek a helyiségek szimulálják leginkább a valós expozíciós körülményeket.

Az önkéntes résztvevők hagyományos és e-cigarettát szívtak, miközben a kutatók részecske mintákat gyűjtöttek a levegőből, és tanulmányozták annak kémiai összetételét. Összehasonlították néhány hagyományos cigaretta márka füstjét az Elips Serie Ce, Európa egyik legnépszerűbb e-cigaretta márkájának füstjével, mert mint mondták, az eredmények márkánként eltérőek lehetnek.

„A fém részecskék valószínűleg az e-cigaretta hüvelyéből származnak, ami felveti annak a lehetőségét, hogy szigorúbb gyártási standardok bevezetésével csökkenthető a füstben lévő fémek mennyisége. Tehát efféle tanulmányokra szükség van a hatékony szabályozó intézkedések bevezetéséhez. Mivel az e-cigaretta viszonylag új dolog, „egyelőre nem áll rendelkezésre sok kutatási anyag.”

– mondta Saffari

A tanulmányt a Fondazione IRCCS Instituto Nazionale dei Tumori finanszírozta. Ez év áprilisában a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bejelentette, hogy az e-cigaretták kapcsán a toxikológia centrumokba leginkább azért érkezik hívás, mert az 5 év alatti gyermekek az eszközt a szájukba veszik. A Medical News Today nemrégiben felvázolta, hogyan kellene reagálniuk a törvényhozóknak az e-cigaretta boom-ra.

A tanulmány itt olvasható.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr986787297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

izetta 2014.10.15. 09:34:41

A címnél az eredeti cím idézőjelét megtarthatták volna, mely szerint a mérgező fémek szintje megnövekedett az e-cigaretta gőzében, de mihez képest? Több tanulmány szerint ez az "emelkedettebb" króm szint, egésznapos gőzölés mellett, az egészségre káros napi szintnél HETVENSZER ALACSONYABB! Érdemes Polosa professzor véleményét is figyelembe venni, mely szerint "a gőzölőknek inkább az erősen szennyezett városi levegő belégzése miatt kellene aggodalmaskodniuk, nem az e-cigaretta használata miatt." www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2014/09/metals-ecig-vapour.html

izetta 2014.10.15. 10:49:53

"A másodlagos füst egyrészt a dohányos által kifújt füstből, másrészt a dohánytermékből eredő füstből áll." E-cigaretta esetében - szemben a dohányzással - nem beszélhetünk a termék folyamatos izzásából származó "füstről", mivel a készülék kizárólag a szívás időszakában működik, az automatikus vagy manuális kapcsoló bekapcsolásakor. Tehát e-cigarettásoknál másodlagos hatásokról kizárólag használója kifújt leheletével kapcsolatban beszélhetünk.....

voltbalos 2014.10.15. 11:25:25

Édes Istenem! :)

"Tisztelt" Szerző!
Látott e már valaha e-cigarettát? Ha igen, meg tudná-e mutatni a "hüvelyét" ?!?
"Az e-cigaretta másodlagos füstje"... Na OLYAN NINCS! :D
Ergó nem lehet benne nemhogy rengeteg, de semennyi toxikus fém sem. :D
Igen, látom, hogy idézett szövegről van szó, de -már megbocsásson!- hogyan lehet úgy blogolni valamiről, hogy azt sem tudja, eszik-e vagy isszák.

Gyanítom, nem sokan olvassák majd el a hozzászólásokat, de nem is ez a lényeg...Ugye?
A lényeg, hogy a bombasztikus főcím vastagon szedve beégjen a fejekbe. Így biztosítva a dohányipar, és a magyar trafikok védelmét. Kit érdekel, hogy a halálgyár működik? Csak jól keressünk belőle.

Gyanítom nem véletlen a névtelenség. :(
süti beállítások módosítása